Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6% річних

Національний банк залишив облікову ставку без змін на рівні 6% річних. Про це повідомили 22 жовтня у пресслужбі НБУ.

Збереження м’якої монетарної політики спрямоване на підтримку економічного відновлення і досягнення цілі з інфляції.

Наразі інфляція залишається низькою. За підсумками вересня вона становила 2, 3% у річному вимірі. В останні місяці року вона дещо прискориться з огляду на відновлення ділової активності – до 4,1%. Тобто буде знаходиться у цільовому діапазоні НБУ.

У 2021 році зростання споживчих цін пришвидшиться до 6,5%. Це буде наслідком пожвавлення економіки, ефекту від цьогорічного послаблення гривні, а також значного підвищення мінімальної зарплати, що сприятиме внутрішньому попиту. Втім, відхилення буде тимчасовим. Національний банк допускає короткочасне відхилення інфляції від цілі, щоб економіка швидше повернулася на шлях стійкого зростання. У 2022 році НБУ знову поверне інфляцію у цільовий діапазон 5%+/-1 в.п.

Економіка скоротиться на 6% у 2020 році, однак у наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.

Важливою передумовою цього сценарію є подальша співпраця з МВФ.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, ми бачимо триваліший термін і поглиблення пандемії коронавірусу та посилення карантинних заходів.

В умовах високого рівня невизначеності подальша монетарна політика НБУ залежатиме насамперед від розвитку епідемічної ситуації та затверджених параметрів бюджетної політики. Облікова ставка може бути підвищена унаслідок очікуваного відновлення економіки і посилення інфляційного тиску, але не виключене й її зниження у випадку загострення пандемії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ