Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нацбанк знизив облікову ставку до 15%

Облікову ставку знижено до 15%. Про це повідомили в пресслужбі НБУ.

Це рішення Правління НБУ враховує такі тенденції: 

  • успішна адаптація валютного ринку до нового курсового режиму; 
  • подальше зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань;
  • збереження  привабливості заощаджень у гривні. 

Інфляція в листопаді знизилася до 5,1%, навіть дещо швидше, ніж очікувалося. Цьому сприяли як гарні врожаї, так і загальне поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні. 

Валютний ринок залишався стійким після переходу до режиму керованої гнучкості курсу. НБУ щоденно компенсує структурний дефіцит валюти, а курс коливається в обидва боки під впливом змін у балансі попиту та пропозиції. Рівень міжнародних резервів є достатнім для підтримання курсової стійкості. 

Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни. 

Частково реалізувався ризик у частині строків надходження міжнародної допомоги. Однак НБУ очікує на відновлення ритмічності зовнішнього фінансування найближчим часом. Фундаментом для цього, в тому числі, є успішне завершення другого перегляду Програми фінансування МВФ. 

Крім того, НБУ враховує у своєму рішенні високу адаптивність українського бізнесу та громадян до викликів воєнного часу. Завдяки цьому негативні ефекти від реалізації окремих ризиків нівелюються. Наприклад, швидке нарощування експорту новим морським коридором вже значною мірою компенсувало зупинення "зернового коридору".

Зниження облікової ставки не несе ризиків для привабливості заощаджень у гривні, ураховуючи зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань. Гривневі депозити та ОВДП забезпечують захист від інфляційного знецінення. 

Надалі НБУ готовий гнучко адаптувати процентну політику, враховуючи зміни в балансі ризиків для курсової стійкості та інфляції. 

Детальніше про рішення Правління НБУ – за посиланням: https://bit.ly/3v5d5QI

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ