Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Найбільше військової допомоги відносно власного ВВП Україні надала Норвегія

Багато невеликих за розміром економіки європейських союзників України передають їй більшу частку свого ВВП, ніж США

CNN проаналізував міжнародну допомогу, яку країни світу надають Україні, та встановив, що найбільшу частку свого валового внутрішнього продукту  виділяють Норвегія та країни Балтії.

Як підкреслює агентство, багато невеликих за розміром економіки європейських союзників України передають їй більшу частку свого ВВП, ніж США, пише Ліга.

За даними Кільського інституту, загалом США виділили найбільшу за абсолютною величиною суму на допомогу Україні (військову, фінансову та гуманітарну) – близько $113 млрд. Європейський Союз загалом надав загалом близько $85,1 млрд, причому ця сума не містить внесків окремих країн-членів ЄС, які враховуються окремо.

Водночас, наголошує агентство, внесок Вашингтона у військову допомогу Україні становить 0,3% від ВВП США, тоді як Норвегія та держави Балтії — Литва, Естонія та Латвія — витрачають на допомогу Україні значно більшу частину своїх ВВП — понад 1% кожна.

Аналогічну оцінку сумарної допомоги США Україні дає лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман. За його даними, допомога Вашингтона Києву з лютого 2022 року становить менше ніж 0,3% від валового внутрішнього продукту США, а вся військова компонента цієї допомоги – менше ніж 5% бюджету Пентагону. Це, наголошує Кругман, повністю спростовує заяви деяких прихильників Трампа, що допомога Україні нібито "підриває економіку США".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ