Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Назвали номінантів премії "Українська книжка року"

Визначено претендентів на премію Президента України "Українська книжка року". Комітет з присудження премії запропонував відзначити три видання, повідомили в Держкомтелерадіо.

Зокрема, у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» запропоновано преміювати книгу Миколи Жулинського «Моя Друга світова»: роман-хроніка в голосах». Видавець - ТОВ «Видавниче підприємство «Ярославів Вал», 2016. 

Ця книга - переплетення дитячих вражень, історичних фактів і людських трагедій у вирі Волинської трагедії. Автор веде читача від голосів живих свідків про трагічні й героїчні події до відроджених із небуття авторською уявою спогадів односельчан, від історії волинського села Новосілки до масштабних подій світового значення.  

 У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» премію запропоновано присудити книзі  «Євангеліє Бучацьке». Упорядник - Д.В. Степовик. Видавець - ДП «Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро», 2016.

 Євангеліє, що є пам’яткою книжного мистецтва та мініатюри, було написане для прочитання під час Божественної літургії  у другій половині XII – на початку XIII ст. на Волині.  Ця рукописна книга домонгольського періоду дістала сучасну наукову назву у 1888-1889 рр. за місцем зберігання від 1712 р. у чоловічому монастирі міста Бучач. Нині священна книга зберігається у колекції Національного музею м. Львова ім. Андрея Шептицького. До книги увійшли факсиміле стародавнього рукопису Євангелія та його переклад сучасною українською мовою.   

У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» запропоновано відзначити премією книгу  «Шалахмонеси» Г.А. Фальковича. Видавець - ТОВ «Часопис «Дух і Літера», 2016. Ця українсько-єврейська книга поєднала найкраще з обох культурних традицій. Видання ілюстровано роботами художника Пінхаса (Павла) Фішеля, які виконані на зразок єврейських стародруків. 

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 16 грудня 2009 року  № 1058 в Україні започаткована щорічна премія Президента України «Українська книжка року» з метою відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи. Очолює Комітет з присудження Премії Президента України – голова товариства «Україна-Світ», член Громадської гуманітарної ради при Президенті України, письменник, кінодраматург І.Ф. Драч.

Премія присуджується у трьох номінаціях: за видатні досягнення у галузі художньої літератури   - книжковому виданню творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури; за вагомий внесок у розвиток українознавства  -  книжковому виданню творів, які формують знання про Україну, її народ, історію, культуру, науку, довідковому, енциклопедичному, краєзнавчому або картографічному виданню, виданню іншого твору україністики; за сприяння у вихованні підростаючого покоління — книжковому виданню творів дитячої літератури, посібнику або підручнику для дошкільників, учнів чи студентів.

Лауреатам премії виплачується грошова частина премії, розмір якої становить  100 тисяч гривень. При цьому 50 відсотків грошової частини премії виплачується авторові твору (співавторам у рівних частках, якщо інше не передбачено в угоді між ними), 50 відсотків - видавництву або видавничій організації. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ