Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Незвичний щоденний і святковий стіл українців: 30 рецептів, що дивують

Нещодавно інтернет-журнал Платформа запустив проєкт про незвичайні та надзвичайні українські страви "Фуд-гід Україною".

Фото: проєкт "Фуд-гід Україною"

Кулінарне журі на чолі з українським шеф-кухарем та популяризатором української кухні Євгеном Клопотенком з-поміж трьох сотень рецептів відібрали 30 унікальних страв та приготували їх. 

"Вергуни, балабеники, коржі, крумплі чи навіть кров’янка — українська регіональна кухня має сотні й тисячі страв, які здатні не лише нагодувати, а й здивувати!

Ми впевнені, що світ повинен знати про рецепти, без яких не обходиться щоденний і святковий стіл на Полтавщині, Поділлі, Донеччині, Буковині, в Криму та на Слобожанщині – одним словом, у кожному з регіонів України", – коментують творці проєкту. 

До фуд-гіда потрапило і декілька страв, які готують мешканці Львівщини. Серед них Залізний борщ пана В'ячеслава зі Самбірщини, який йому готувала бабуся. Борщ немає у складі м'яса, а основним його інгредієнтом є молоко.

Залізний борщ (Фото: проєкт "Фуд-гід Україною")

29-річна Міла поділилась рецептом ковбасок з драчкою – кишка, начинена тертою сирою картоплею з підсмаженим салом. І якщо в давнину її готували через необхідність якось використовувати кишки за відсутності достатньої кількості м’яса, поступово страва стала невіднятною на святковому столі.

"Саме ця страва, ковбаски з драчкою, є зимовою. Її завжди готували на коляду. На жаль, сіл, з яких походить цей рецепт, — Карпилівка та Копачі — вже давно немає, оскільки всіх виселили через аварію на ЧАЕС. Проте коли мама готує цю страву для гостей, то всі дуже дивуються незвичній начинці й просять рецепт",  – додає господиня.

Ковбаски з драчкою (Фото: проєкт "Фуд-гід Україною")

У список відібраних рецептів також потрапили голубці часів королеви Бони, кисіль із буряку, авдіївська каша, хрін з м'ясом, вареники з "піском" та рогалик Урбанського, про який ми писали раніше.

Конкурент круасана: кулінарний бренд Бібреччини потрапив до проєкту «Фуд-гід Україною»

"Рецепт розповсюджений. Але розповсюджений з невеличкою поправкою — лише на теренах нашої громади, оскільки історично зумовлено так, що цей рецепт знають тільки місцеві. Проте саме наше покоління як ніколи усвідомлює, що історію, традиції та культуру потрібно відроджувати. І ми активно над цим працюємо — в тому числі в нашій сімейній ресторації. І як колись цей простий за рецептурою і водночас складний за випіканням рогалик досяг успіху, так і зараз він стає кулінарним брендом Бірбеччини", — розповідає п. Ореста з Бібрки. 

Рогалик Урбанського (Фото: проєкт Фуд-гід українською)

До слова, ознайомитись з ексклюзивними рецептами та їхньою історією створення можна на сторінці проєкту  "Фуд-гід Україною" за покликанням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ