Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Конкурент круасана: кулінарний бренд Бібреччини потрапив до проєкту «Фуд-гід Україною»

Рецепт рогалика пана Урбанського став одним із 30 рецептів, які відібрало кулінарне журі до онлайн-книги рецептів «Фуд-гід Україною».
Фото: Бібрська ТГ

В управлінні туризму та курортів ЛОВА розповідають, що історія цієї випічки почалася з діяльності підприємця Леона Урбанського, власника найбільшого в Бібрецькому повіті млина.

Чоловік ще до Першої світової війни випікав рогалики та розвозив їх на возику місцевим мешканцям. Власне на цьому підприємець розбагатів і почав розширювати свій бізнес.

Згодом Леон Урбанський став власником великої електричної станції, завдяки чому місто електрифікувалося, а понад 100 людей отримали роботу. На цьому активний підприємець зупинятися не збирався і хотів пустити свій трамвай, але радянська влада у 1939 році конфіскувала все майно Леона, а його самого з родиною заслали до Сибіру. 

Сімейна ресторація «Узвар» у Бібрці вирішили відродити кулінарні традиції шляхетного пана. Власники закладу Тарас та Ореста Шнири надіслали заявку на участь у конкурсі «Фуд-гід Україною» та запропонували рецепт рогалика Урбанського. Згодом отримали відповідь від спеціального кулінарного експерта проєкту та відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, що їхній рецепт та історія став одним із 30 рецептів, що відібрало журі до онлайн-книги рецептів «Фуд-гід Україною». Це проєкт про незвичайні та надзвичайні українські страви. 

«Тішить, що підприємці розуміють цінність локальної кухні й популяризують її. Рекомендую під час візиту до Бібреччини спробувати також бургер із дичини на ранчо «Скарбова гора» в селі Лопушна, а також крафтові вина та конфітюри від фермерського господарства «Життя в малині». Заохочую інші громади активно розвивати свої локальні страви. Хтозна можливо котрась з них буде наступною у переліку нематеріальної спадщини України. Як, до прикладу, яворівський пиріг», – зазначила Наталя Табака, начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА.

Оксана Довгаль, заступниця Бібрського міського голови розповідає, що навіть у час війни намагаються творити, рухатись, працювати над розвитком громади, аби після перемоги підтримувати її, створювати нові робочі місця, збільшувати кількість туристів. А також повертати свою історію, цінувати українські традиції, зокрема й через локальну кухню. А також запевняє, що бібрецький рогалик – ще той конкурент круасана. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ