Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Одеська «Артбитва…» - у львівських стінах

У Львівському Палаці мистецтв відкрилась виставка художників «АРТБИТВА двох поколінь Х та Z» та перша сольна виставка малярства художника з Одеси Олексія Маліка «Маю, що маю…».

Проект «Артбитва Х та Z» - це Всеукраїнський конкурс в галузі сучасного позитивного візуального мистецтва. Його головна ідея – об’єднати у творчому змаганні митців різного віку, а саме: покоління Z, до якого відносяить тих, що народилися після 2000-го року, та покоління Х – це люди, які народилися після 1960-х років. Вперше у такому форматі цей проект відбувся в Одесі у 2020 році на базі відкритої спільноти артгурту «Рікі». Конкурс проходив у три етапи; на першому було представлено 49 творів митців з Одеси, Львова, Ужгорода, Харкова та Києва, на другому - 24 роботи, до третього етапу конкурсу дійшло шість робіт, які відбирало міжнародне журі з представників Литви, Австрії, Бельгії, Молдови, Придністров’я та України представляла заступник директора Львівського Палацу мистецтв з науково-мистецької діяльності Ольга Луковська. У процесі цього відбору відбувалося цікаве обговорення творів в інтернеті.

В «Артбитві Х та Z» покоління Z представляли студенти Південноукраїнського Національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського та Одеського художнього училища ім. М. Б. Грекова, покоління Х - майстри з вищеназваних міст України. Кожен етап конкурсу мав свою тему: перший - провокаційна фантазія з оголенною натурою, другий – фантазія «рослини, риби і тварини», третій - портрет-фантазія Землі. Саме у такий спосіб художники хочуть привернути увагу до екологічних проблем нашої планети, зробити свій внесок у вирішення цих проблем.

В Одесі усі події «Артбитви» відбувалися у приміщенян кафе «Двері», Львів надав для цього оригінального проекту виставковий зал Палаціу мистецтв, далі цей проект помандрує іншими містами України, а наразі цими картинами милується справгла за тривалий час карантину до таких подій львівська публіка, як і виставкою одеського художника, очільника Одеського артгурту «Рікі» Олексія Маліка.


Йосип Марухняк

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ