Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Окупанти продовжують грубо порушувати лінії відведення важкого озброєння

Як інформують у прес-центрі ООС, російські окупанти продовжують грубо порушувати лінії відведення важкого озброєння.

Українська сторона СЦКК повідомляє, що російсько-окупаційні війська нарощують важке озброєння, насамперед реактивні системи залпового вогню ʺГрадʺ на Донецькому та Луганському напрямках, не бажають адекватно реагувати на висновки міжнародних спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Окупанти продовжують грубо порушувати визначені Мінськими домовленостями лінії відведення важкого озброєння. Варто відзначити, що окупаційні війська Російської Федерації нарощують вогневі і оборонні позиції неподалік Вуглегірська та Дебальцевого.

За даними звітів СММ ОБСЄ, на непідконтрольних Урядові України територіях існує озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення.

Так, 27 травня Місія зафіксувала 22 реактивні системи залпового вогню (РСЗВ БМ-21 ʺГрадʺ, 122 мм) біля населеного пункту Хрустальний на південний захід від Луганська та 4 РСЗВ (БМ-21) поблизу населеного пункту Новоамвросіївське на схід від Донецька.

Також на непідконтрольній урядові України території виявлено озброєння, розміщене за лініями відведення, але й за межами виділених місць зберігання озброєння.

25 травня безпілотний літальний апарат Місії виявив дві самохідні гаубиці (2С1 ʺГвоздикаʺ, 122 мм) поруч із населеним пунктом Широке на південний схід від Луганська.

Водночас представниками Місії ОБСЄ зафіксовані місця розміщення відведеного важкого озброєння на непідконтрольних Урядові України районах Донецької області, а саме 27 травня спостерігачі зауважили, що 8 буксируваних гаубиць й досі бракує.

Також є ознаки військової присутності та присутності військового типу в зоні безпеки у непідконтрольних Урядові України райони. Так, 22 травня БПЛА СММ малого радіусу дії вперше виявив 2 траншеї загальною довжиною 50 метрів неподалік населеного пункту Вуглегірськ, що на північний схід від Донецька, де окупаційні війська Російської Федерації нарощують вогневі і оборонні позиції.

Крім того, 25 травня БПЛА СММ середнього радіуса дії зафіксував 1 бойову машину піхоти (ймовірно БМП-1) у населеного пункту Соснівське на північний схід від Маріуполя.

26 травня БПЛА СММ дальнього радіусу дії зафіксував 13 бронетранспортерів в Ленінському районі Донецька та 2 бойових броньованих машини поблизу населеного пункту Бойківське на південний схід від Донецька. Окрім цього, БПЛА СММ вперше зафіксував п’ять траншей довжиною по 25 метрів у полі приблизно за 2 км на північний захід від населеного пункту Дебальцеве, виритих поблизу вже існуючих траншей.

Українська сторона СЦКК зазначає, що дані дії окупаційної адміністрації і збройних формувань Російської Федерації вкотре демонструють стійке ігнорування та небажання дотримуватись Мінських домовленостей, взятих на себе зобов’язань в рамках консультацій Тристоронньої контактної групи щодо відведення озброєння та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ