Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Олега Сенцова висунули на премію "За свободу думки"

Депутат Європарламенту від Словаччини Едуард Кукан представив у комітеті Європейського парламенту у закордонних справах у Брюсселі 27 вересня кандидатуру українського кінорежисера Олега Сенцова на здобуття премії імені Андрія Сахарова 2018 року. Про це повідомило Радіо Свобода.

На здобуття премії Сенцова висунула фракція Європейської народної партії.

«Олег Сенцов – невинувата людина, яка перебуває під вартою понад чотири роки. З 14 травня поточного року він оголосив голодування. Він закликає російську владу звільнити близько 70 українських в’язнів, які перебувають у Росії та Криму, за політично мотивованими обвинуваченнями після російської окупації Криму. Він не вимагає власного звільнення. Олег Сенцов вирішив зробити цей радикальний заклик з надією, що його голос буде почутий, і світ зрозуміє цінності честі, правди, свободи та демократії. Він вірить у верховенство права та цінностей над грубою силою та обманом. Це робить його в’язнем совісті. Сьогодні – 127-й день голодування Сенцова. Його здоров'я є крихким, і його життя наражається на небезпеку», – вказав євродепутат Кукан.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі.

Премія «За свободу думки» названа на честь російського радянського дисидента і правозахисника Андрія Сахарова. Ця премія була заснована Європарламентом у 1988 році і вручається за видатний внесок у захист прав людини і основних свобод.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ