Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Онук Івана Франка — Роланд Франко відзначає своє 88-річчя

Сьогодні, 28 березня, онук Івана Франка — Роланд Франко відзначає своє 88-річчя. Про це нагадала прес-служба Дрогобицької міської ради.
Фото: Гал-інфо

Роланд Франко останній серед продовжувачів роду, хто носить прізвище Великого Українця, адже в трьох синів Івана Франка – Петра, Андрія та Тараса, народився лише один нащадок чоловічої статі – Роланд. Решта – дівчата. Дітей письменника й більшість онучок вже немає в живих, а правнуки роз’їхалися світом.

Сьогодні Роланд Франко очолює Міжнародний фонд Івана Франка, покликанням якого є популяризувати постать та велич Великого Каменяра.

Міжнародний фонд Івана Франка виступив організатором Міжнародної премії імені Івана Франка. Церемонію вручення Міжнародної премії імені Івана Франка проводять на малій Батьківщині Каменяра — у Дрогобичі.

Відтак вже 4 роки поспіль, відколи засновано Премію, Дрогобич 27 серпня, у день народження Івана Франка, збирає на своїх теренах сотні науковців з України та всього світу, керівників держави та регіону, політичних діячів та високоінтелектуальної спільноти.

Першим Лауреатом Премії імені Івана Франка у 2016 році став Любомир Гузар.

У день 88 уродин громада Дрогобича на чолі з міським головою Тарасом Кучмою приєднується до багатотисячних вітань Роланду Франку.

«Від себе особисто та від імені багатотисячного Дрогобича щиро вітаємо Вас, пане Роланде, з Днем народження. Ми пишаємося та щиро вдячні Вам за те, що разом популяризуємо творчість Великого Каменяра. Популяризуючи Івана Франка, ми популяризуємо й Дрогобич та Україну. Чудово розуміємо, що навіть після 28 років Незалежності нам потрібне Франкове слово, яке гуртує і підіймає з колін, яке дає ще більше сили, коли знову і знову постає загроза втрати української нації. Бережіть себе, бо українцям зараз як ніколи потрібен Франко», — вітає Роланда Франка міський голова Тарас Кучма.

Як зазначають у представництві Міжнародного фонду імені Івана Франка, Роланд Франко, онук українського класика, в літературу не пішов, а обрав «приземлену» професію інженера. Роланд Тарасович понад 30 років життя присвятив праці в Київському інституті автоматики, де захистив кандидатську і пройшов шлях від наукового співробітника до заступника генерального директора. Пізніше кілька років очолював Всесоюзний науково-дослідний інститут аналітичного приладобудування. Став автором понад 50 наукових робіт у галузі автоматичного регулювання та приладобудування. А в 90-х роках, на запрошення МЗС України, перебував на дипломатичній службі у Великобританії. Мало хто знає, що саме Роланд Франко став «хрещеним батьком» антарктичної станції «Фарадей» (нині – «Академіка Вернадського»), яку 1994 року Великобританія передала Україні безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ