Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Оригінал Конституції Пилипа Орлика експонують в Україні

За дорученням президента України Володимира Зеленського, МЗС звернулося до Швеції з проханням надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика 1710-го року для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності.

Про це написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Facebook.

"Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави. Ми повертаємо Україні Україну. Присутність оригіналу Конституції вже у незалежній державі - це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині", - зазначив Кулеба.

За його словами, це були вкрай складні переговори, Україні пропонували копію, наша держава вимагала тільки оригінал.

Кулеба висловив подяку Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами. 

"Я щиро вдячний Національному архіву Швеції Riksarkivet та особисто його директорці пані Карін Острем Іко за надану можливість представити українцям та численним іноземним гостям цю надзвичайно важливу для історії українського державотворення реліквію. Дякую також моїй колезі, Міністерці закордонних справ Швеції Ann Linde за підтримку реалізації цього проєкту", - зазначив глава українського МЗС. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ