Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Отримав подарунок – сплати податки

Податкові органи не мають законодавчих підстав для звільнення платників від сплати податку з будь-яких одержаних ними доходів, в т. ч. із подарунку (спадщини) – зазначили „Гал-іnfо” у відділі громадських зв’язків ДПА у Львівській області, коментуючи запитання, котре нещодавно поставили працівникам ДПА: «У 2006 році тітка подарувала мені квартиру. Чи потрібно мені сплачувати податок з доходів та подавати річну декларацію про доходи?”.
 Як пояснили податківці: „Оподаткування доходів, одержаних у вигляді подарунків, регламентується статтею 14 Закону України від 22.05.2003 р. 889 "Про податок з доходів фізичних осіб”. Згідно з пунктом 14.1 цієї статті Закону, кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими цим Законом для оподаткування спадщини, тобто згідно з положеннями ст. 13 Закону, яка набрала чинності з 1 січня 2005 року.
Ставка оподаткування доходів, отриманих платником податку внаслідок прийняття у подарунок (спадщину) коштів, майна, немайнових прав встановлюється залежно від об'єкта, отриманого платником податку у подарунок (спадщину), та ступеня споріднення із дарувателем (спадкодавцем).
Відповідно до підпункту 1.20.4 пункту 1.20 статті 1 Закону членами сім'ї фізичної особи є її дружина або чоловік, діти як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка (у тому числі усиновлені), батьки, баба або дід як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, брати чи сестри як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, онуки як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, інші утриманці такої фізичної особи або її опікуни, визнані такими згідно із законом.
Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Тобто, виходячи із положень Закону, племінниця не відноситься до першого чи другого ступеня споріднення із дарувателем (спадкодавцем), а тому такі фізичні особи - платники податку, які одержали протягом звітного податкового року дохід у вигляді вартості подарунку (квартири) від особи, з якою має інший ступінь споріднення ніж перший чи другий, чи взагалі не має споріднення, зобов'язані включити його вартість до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 квітня наступного року річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси (місце постійного або переважного проживання платника податку) та сплатити з нього податок з доходів фізичних осіб за ставкою п. 7.1 ст. 7 Закону (13 % щодо вартості подарунку, одержаного до 1 січня 2007 року).
Податкові органи не мають законодавчих підстав для звільнення платників (незалежно від належності їх до пільгових категорій) від сплати податку з будь-яких одержаних ними доходів, в т. ч. із подарунку (спадщини).
Разом з тим, підпунктом 14.4.4 пункту 14.4 статті 14 Закону України від 21.12.2000 р. №2181 „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” встановлено, що будь-який платник податків має право вимагати розстрочення чи відстрочення його податкових зобов'язань, а орган, уповноважений приймати рішення з таких розстрочень, відстрочень, зобов'язаний задовольнити таку вимогу у разі, коли підстави, надані платником податків як обгрунтування такого розстрочення, відстрочення, є тотожними підставам, наданим іншими платниками податків, щодо податкових зобов'язань яких були прийняті відповідні рішення.
Також, відповідно до статті 1 Закону України від 25 червня 1991 року №1251 "Про систему оподаткування" Верховна Рада Автономної Республіки Крим і сільські, селищні, міські ради можуть встановлювати додаткові пільги щодо оподаткування у межах сум, що надходять до їх бюджетів”.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ