Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

“Пам’ятник” молодшому Моцарту у Львові: симфонія чи какафонія?

Учора, 24 травня, Львівська міська рада провела брифінг з приводу встановлення першого в Україні пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту. Обговорили особливості й концепцію проєкту.
Фото LvivMozArt

У заході взяли Оксана Линів, видатна диригентка, директорка фестивалю LvivMozArt, Андрій Москаленко, перший заступник міського голови, Антон Коломєйцев, головний архітектор міста. 

Цьогоріч міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt, наукове товариство Mozartiana Galicia та Міжнародна фундація Моцартеум ініціюють встановлення у Львові першого у світі пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту до 230-ти річчя від дня народження композитора. 

“Цього року ми відзначаємо 230 років з дня народження Ксавера Моцарта, який провів 30 своїх найпродуктивніших років життя у Львові. Я як музикантка міжнародного рівня, яка регулярно виступає на найкращих сценах світу, вважаю також своїм обов'язком розвивати культуру в Україні й міжнародний імідж мого рідного Львова. Тому однією з ініціатив цьогорічного фестивалю LvivMozArt стало відзначення постаті Моцарта. Зокрема не тільки проведення фестивалю та концертів, а й повноцінне повернення Моцарта на карту Львова. Разом з фундацією Моцартеум було продумало проєкт встановлення символічної, алегоричної скульптури, яка буде присвячена і сину Вольфганга Моцарта й одночасно всій династії композиторів” - розповіла диригентка, директорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів. 

Скульптором обрали австрійського митця Себастьяна Швайкерта. Він є випускником Віденської академії мистецтва, одним із кращих учнів професора Альфреда Хрдлічки, характерною рисою скульптурної школи якого є поєднання монументального стилю із психологізацією образу, передача душевних переживань через форму та пластику. 

“Коли постало питання вибору скульптора, ми радилися з австрійськими мистецтвознавцями, зокрема з  ексректоркою мистецького університету Ґраца Елізабет Фрайзмут, директором Академії сучасного мистецтва Венеції Вольфом Вердіґером. Говорили про те, з ким ми можемо організувати цікаву пластику. Ми звернули увагу на Себастьяна Швайкерта, тому що він був одним з учнів скульптора Хрдлічки, людини, яка стала живою легендою, і типовою характеристикою скульптури якого був підхід через психологію героя.  Для нас було дуже важливим не робити просто історичний портрет. Йшлося про те, щоб показати, у чому був феномен династії Моцартів, які створили революцію в музиці. Крім того, сам Ксавер Моцарт приїхав до Львова з Відня. Тому символічно модель для скульптури створюється в Австрії поблизу Зальцбурга. Зараз вона вже приблизно на 70% готова”, - зазначила Оксана Линів. 

Головний архітектор міста Антон Коломєйцев додав, що Себастьян Швайкерт вже був у Львові: “Для нього надзвичайно важливо коректно вписати будь-які елементи скульптури в середовище. Це людина, яка не вперше працює з міською архітектурою, тому для нього важливо, щоб скульптура не зашкодила простору, а навпаки надихала мешканців, була інтегрована в довкілля”. 

За словами Оксани Линів, скульптура символізує непросту долю Франца Ксавера: “Яскравим символом є перука батька-Моцарта, яка перетворилася на своєрідний бренд. Вона розміщена на Ксаверові як чужий, конфліктний  елемент, який він хоче скинути з голови. Під нею будуть проглядатися портретні риси самого Ксавера Моцарта. Постава композитора є еклектичною, що є частиною стилю скульптора. Він звертається до різних періодів розвитку скульптури. Нижня зачіпає античні часи чи скульптуру Ренесансу. Себастьян не хотів робити Ксавера старим, депресивним та хворим, він хотів показати його людиною,  яка має свої амбіції, хоче боротися та перемагати. Власне перебільшена рука з диригентським жестом і є символом  вольового прагнення до змін”. 

Встановити скульптуру Ксавера Моцарта планують на площі Маланюка. 

“Щодо простору становленням, ми говоримо про площу Маланюка. Це музичне місце з точки зору установ, які розташовані поряд. Крім того, ця площа не так давно була оновлена, там є простір, де люди можуть відпочити. І ми не маємо наміру її повністю зайняти. Саме тому ми говоримо не про традиційний пам'ятник, а про скульптуру, яка задає певний настрій, наштовхує на певні метафори та алюзії. Це буде пам'ятний знак, скульптура, яка стоятиме біля однієї сторін площа, щоб не займати весь простір. Крім того, площу планують використовувати для різних музичних концертів, open-air подій та фестивалів” - розповів Антон Коломєйцев. 

Щодо фінансування, то ініціатори проєкту переконують, що кошти платників податків на реалізацію задуму не будуть використані. Ескіз фігури був оплачений Міжнародною фундацією Моцартеум. На українську сторону покладені витрати з виготовлення та встановлення скульптури.  Проте відповідно до рішення міської ради всі витрати на проєктування, виготовлення та встановлення скульптури здійснюватиме ГО “Львів.Моц.Арт.3”

Відкриття скульптури планується у супроводі концерту. Спеціально для цього музичний твір напише львівський композитор Богдан Сегін на тексти поета Остапа Сливінського.

Попри це все, у соцмережах та ЗМІ виникли дискусії щодо доцільності встановлення скульптури та її зовнішнього вигляду. 

Львівська обласна організація Національної спілки художників України 18 травня оприлюднила заяву з приводу встановлення пам`ятника Францу Ксаверу Моцарту в м. Львові. Учасники спілки наполягають, що “влада мала б залучити представників відповідних творчих спілок хоча б для консультацій щодо даного пам’ятника чи вибору іншого, який би представляв українську культуру і особливо, якщо це стосується місця і характеру пам'ятника”.

Скульптор, голова львівського міського центру українського товариства охорони пам'яток історії та культури, член НСЖУ Валерій Потюк у коментарі Гал-інфо зазначив, що основна проблема зі встановленням пам'ятнику полягає у тому, що не провели конкурс: “Місцева влада не може остаточно визначитися зі статусом: чи це пам'ятник чи скульптура.  Дивно, коли споруджують пам'ятник на віки, але говорять що це не пам'ятник. У разі, якщо це пам'ятник, треба організовувати конкурс, у якому мають брати участь архітектори  та скульптори. У нас є академія мистецтв, коледжі, ціла плеяда скульпторів і вони всі могли б узяти участь у конкурсі. Якщо оголосимо міжнародний конкурс, тоді питань не буде.  Крім того, такі речі мають бути абсолютно прозорими, мають бути громадські обговорення”. 

Водночас жоден з організаторів не зазначив, чи це обговорення відбудеться.   

Крім того, колишній головний художник міста Володимир Сколоздра у коментарі Суспільному зазначив: “Я вважаю недопустимим увіковічнювати пам'ять однієї людини, яка би вона геніальна не була, за рахунок нищення пам'яті іншої. Тобто площу Маланюка перейменовувати на площу Музики  - нелогічно. Ще одне питання естетичне - львів'яни чи галичани не звикли до сприйняття такої пластики”. 

Довідка. Франц Ксавер Моцарт (1791 - 1844) - молодший син Вольфганга Амадея Моцарта, композитор, диригент, педагог, культурний діяч та просвітник, який майже 30 років свого життя присвятив культурному розвитку Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ