Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Паніка на ринку: Нацбанк продав $350 млн з резервів для підтримки гривні

Для підтримки гривні та згладження різких коливань курсу валют Національний банк України 11 березня продав 350 мільйонів доларів із золотовалютних резервів України.

Про це інформує Громадське з посиланням на НБУ.

«Попит на валюту продовжує суттєво переважати пропозицію, втім Національний банк другий день поспіль активно згладжував курсові коливання і сьогодні продав з цією метою близько 350 млн доларів», — заявили у Нацбанку.

Там вважають, що різке зростання попиту на іноземну валюту в Україні спричинила паніка на фінансових ринках через коронавірус. Водночас економічних підстав для різкого обвалу гривні наразі немає.

«Певне падіння цін на наш експорт компенсується здешевленням імпорту, передусім енергоносіїв», — зазначають в НБУ.

За даними Нацбанку, наразі міжнародні резерви України перевищують 26 мільярдів доларів, тому в України є достатній запас для протидії «нервовим настроям», які панують на ринках через коронавірус.

10 березня Нацбанк продав з резервів 270 мільйонів доларів. Це означає, що від початку тижня обсяги продажу валюти з резервів склали 620 мільйонів доларів.

Також у Нацбанку зазначають, що попри падіння попиту на українські державні облігації, іноземні інвестори не виводять кошти з України.

Паніка на світових ринках почалася ще у лютому 2020 року. Її спровокувало поширення коронавірусу. В останній тиждень лютого паніка на ринках посилилася — ринки втратили близько 5 трильйонів доларів. Цей спад продовжився і на початку березня.

9 березня світові ціни на нафту протягом дня впали на 30%. Цьому сприяла паніка на ринках, пов'язана з коронавірусом, а також відсутність домовленості між країнами-експортерами нафти (ОПЕК) та Росією. Це спровокувало рекордне падіння на фондових ринках.

12 березня Національний банк України має оголосити рішення щодо облікової ставки. Це рішення може вплинути на поведінку учасників валютного ринку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ