Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Переговори в ЄС про агроімпорт з України продовжаться — ЗМІ

Переговори у ЄС щодо імпорту агропродукції з України відновляться в понеділок, 24 квітня.
Фото: УНІАН

Про це пише RMF24

Повідомляється, що відеоконференція заступника голови Єврокомісії Валдіса Домбровскіса з представниками п'яти країн Центральної Європи щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України завершилася без домовленостей.

Переговори з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Болгарією на рівні міністрів сільського господарства продовжаться у понеділок. 

За даними RMF FM, Єврокомісія готова піти на поступки. Як свідчить інформація, отримана журналістом RMF FM, Єврокомісія готова розширити перелік товарів, які буде заборонено ввозити з України.

Європейська комісія готова розширити список товарів, заборонених до ввезення з України, крім чотирьох товарів, запропонованих минулого тижня. Поки що вона погодилася лише на заборону імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Тепер неофіційно повідомляється, що вона готова додати до списку продуктів, обмежених на імпорт, й інші товари зі списку, представленого у п'ятницю міністрами сільського господарства п'яти країн, такі як яйця та м'ясо птиці.

Як повідомлялось, Польща, Угорщина, Словаччина і Болгарія ввели заборони на імпорт з України, щоб захистити свої ринки від припливу дешевшої продукції. Румунія не ухвалила рішення про заборону імпорту української аграрної продукції.

Згодом Польща зобов'язалася розблокувати транзит української продукції. Дозвіл на транзит української сільськогосподарської продукції через Польщу знову отримали з 21 квітня. Обсяги аграрних транзитних товарів через цю країну, а також через Угорщину та Словаччину не обмежуються. Румунія обіцяла, що  збереже "шляхи солідарності" для транзиту української агропродукції. Болгарія також зобов'язалася, що чекатиме рішення ЄС щодо агропродукції, погодила розблокування автомобілів на кордоні.

ЄС запропонував пакет допомоги п'яти країнам в обмін на скасування обмежень на українську агропродукцію, переговори тривають.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ