Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Перший театр відкриє сезон виставою за п'єсою підлітків

Показ “лабораторної” постановки стане першою подією нового 100-го сезону Першого театру.

Спершу львівських старшокласників навчатимуть писати драматургічні тексти - в рамках Лабораторії підліткової драматургії ДрамаTeen, яка відбудеться у Першому театрі з 26 по 31 серпня 2019 р за фінансової підтримки міської влади.

Учасників лабораторії відібрали за результатами попереднього конкурсу. Двоє львівських драматургів - Ірина Гарець та Андрій Бондаренко - навчатимуть їх драматургічній справі. А потім підлітки напишуть свої власні тексти. Головна тема Лабораторії - “Життя львівських околиць”.

Проект ДрамаTeen реалізується у три етапи.

  • Перший етап (лютий-квітень) - це конкурс, який допоміг відібрати талановитих школярів.
  • Другий етап (серпень) - власне, Лабораторія підліткової драматургії, в рамках якої підлітки напишуть свої п’єси.
  • На третьому етапі у вересні ці тексти передадуть відомим українським режисерам, які створять на їхній основі повноцінну постановку. У режисерській команді - Олена Апчел (Харків-Львів), Дмитро Гусаков (Харків-Київ), Ігор Білиць (Київ) та Дмитро Захоженко (Херсон-Київ-Львів).

Вони працюватимуть з акторами Першого театру і 8 вересня представлять на сцені Першого театру виставу-альманах за творами підлітків - фінальний результат проекту ДрамаTeen.

Олена Апчел та Ігор Білиць відомі львів’янам завдяки своїй діяльності у Театрі Лесі Українки. Олена кілька років займала там посаду головного режисера. А Ігор поставив кілька вистав, зокрема, “Боженьку”

Дмитро Захоженко - новий головний режисер Театру Лесі; він заступив на цю посаду з початком нового сезону

Для Захоженка та Гусакова проект ДрамаTeen стане їхнім режисерським дебютом у Львові.

Лабораторія відбуватиметься у різних локаціях - у Першому театрі, у Центрі міської історії, в Урбан бібліотеці та на Фабриці Повидла.

Проект ДрамаTeen створено за взірцем міжнародного театрального формату “Клас-акт”. В Україні подібний проект “Клас-акт: Схід-Захід” був реалізований у 2016 - 2018 рр. у Києві під керівництвом відомої драматургині та сценаристки Наталі Ворожбит.

Проект здійснюється завдяки фінансовій підтримці Управління культури Департаменту розвитку Львівської міської ради, наданій за результатами конкурсу “Програми надання фінансової підтримки на реалізація заходів у галузі культури на території м. Львова на 2019 р.”

Проведення конкурсу серед школярів забезпечив Навчально-методичний центр освіти м. Львова.

Запрошуємо завітати на Лабораторію - та довідатися, як саме створюється супер-вистава, яка вийде на сцену у Першому театрі 8 вересня.

Показ “лабораторної” постановки стане першою подією нового 100-го сезону Першого театру.

Аби довідатися більше про учасників проекту - школярів, драматургів, режисерів та акторів - слідкуйте за подією у фейсбуку. Отримати детальну інформацію по проекту ДрамаTeen можна за номером 096 292 77 27 (Андрій Бондаренко).

Довідка. Перший академічний український театр для дітей та юнацтва засновано у березні 1920р. у Харкові як “Театр казки”. У 1944р. театр переводять до Львова у приміщення колишнього єврейського театру.

В репертуарі Першого театру представлені вистави для всіх вікових категорій глядачів: вистави для дітей, підлітків та для дорослих, для сімейного перегляду. Дитячий репертуар складають переважно казки. Для підлітків театр пропонує казки із соціальною проблематикою. Вечірня сцена для дорослої аудиторії об’єднує кілька напрямків — класична драматургія, камерна драма та експериментальний документальний театр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ