Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Підрив Каховської ГЕС змінило географію на лінії фронту - ISW

Руйнування дамби Каховської ГЕС істотно змінює географію і топографію Херсонської прифронтової ділянки на півдні України, зокрема, розмито укріплення росіян на першій лінії оборони.
Фото - супутникові знімки Maxar

Однак просування ЗСУ також ускладнюється, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Знімки в ближньому інфрачервоному діапазоні, зроблені о 04:00 за східноєвропейським часом 7 червня, показують, що повінь сильно руйнує підготовлені росіянами оборонні позиції на східному (лівому) березі річки Дніпро, особливо зачіпаючи позиції росіян на першій лінії в Голій Пристані та Олешках. Різні джерела повідомляють, що Олешки, Гола Пристань, Козачі Лагері та Дніпряни майже повністю затоплені водою, рівень води в деяких районах піднімається до висоти одноповерхових будинків", - сказано у зведенні.

Аналітики ISW зазначають, що руйнування дамби ГЕС також зачіпає російські військові позиції на східному березі Дніпра. Повінь зруйнувала багато російських польових укріплень на першій лінії, які російські військові мали намір використовувати для захисту від українських атак. Швидка повінь, ймовірно, змусила російський персонал і військову техніку в основних пунктах зосередження російських військ в Олешках і Голій Пристані відступити. Російські війська раніше використовували ці позиції для обстрілу Херсона та інших населених пунктів на заході (правобережжі) Херсона.

ISW посилається на заяву прессекретарки Південного оперативного командування України Наталії Гуменюк про те, що російські сили передислокували свій особовий склад і військову техніку на відстань від 5 до 15 км від зони затоплення.

"Повінь також знищила російські мінні поля вздовж узбережжя, на кадрах видно, як міни вибухають у паводковій воді", - йдеться у звіті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ