Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Понад 50 країн-членів МАГАТЕ закликали покарати росію за загрози ядерній безпеці

54 делегації в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) підтримали заяву України про загрози ядерній і радіаційній безпеці, які створює росія.

Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

Заяву озвучили на конференції МАГАТЕ у Відні. У ній країни закликали притягнути росію до відповідальності за загрози ядерній безпеці.

Міністр енергетики Герман Галущенко назвав це «ще одним кроком цивілізованого світу до витіснення росії зі сфери атомних технологій». 

За словами міністра, наступним кроком мають бути санкції проти атомної галузі росії. Окрім цього, росія має виконати вимоги чотирьох резолюцій Ради керівників МАГАТЕ та резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ 2023 року про негайне виведення своїх військ та персоналу з тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Крім того, підписанти наголосили на важливості «семи незамінних стовпів забезпечення ядерної безпеки та безпеки під час збройного конфлікту», а також необхідності дотримання п’яти конкретних принципів для ЗАЕС, які були оголошені Генеральним директором Ради Безпеки ООН Рафаелем Гроссі.

Зазначається, що заяву України підтримали 54 делегації. Загалом до МАГАТЕ входить 177 країн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ