Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Постраждалі у смертельній ДТП хочуть віддати Зайцевій її грошову допомогу

У Київському райсуді Харкова на засіданні у справі про ДТП 18 жовтня 2017 року на Сумській в центрі міста, в результаті якого загинули шість осіб і ще кілька постраждали, сьогодні допитали постраждалих та свідка, - Укрінформ.

Суд почався із запізненням на 1,5 години. Підсудних - 20-річну Олену Зайцеву, водія автомобіля Lexus, і 49-річного водія Volkswagen Touareg Геннадія Дронова - доставили в суд. Обидва сидять на лаві за скляною перегородкою. У залі - постраждалі, представники сторін захисту і обвинувачення, свідок ДТП - пасажир авто Lexus.

Першою допитали постраждалу Оксану Євтеєву, яка в аварії втратила чоловіка і рідну сестру, а сама залишилася інвалідом. Дівчина розповіла, що того вечора гуляла з чоловіком і сестрою біля станції метро в центрі міста. Останнє, що вона пам'ятає, це те, як вони разом з чоловіком і сестрою стояли на світлофорі на пішохідному переході. Постраждала розповіла, що її лікування триватиме ще два роки, дають про себе знати черепно-мозкова травма і коліно, остаточний термін реабілітації невідомий.

Що стосується грошової компенсації від сім'ї Зайцевої, то, сказала Євтеєва, гроші надходили на банківський рахунок: "Ми хотіли їх повернути, неодноразово зверталися в банк, бо це була не допомога, а незрозуміло що: тихо поклали на рахунок і потім віднесли чеки в прокуратуру, щоб вибити собі якісь пом'якшувальні обставини. А я пролежала півтора місяця в ліжку ... ".

Далі суд розпочав допит батька Оксани Берченко і її загиблої в ДТП сестри Діани. Батько повідомив, що на їх ім'я надійшло два перекази по 50 тисяч від Тетяни Іванової, як з'ясувалося пізніше, - матері Зайцевої. За словами батька, "нам не гроші були потрібні, що мені робити з цими грошима? А якби сказали, що сюди їдуть кращі лікарі: Ізраїль, Європа ... Може, вона була б жива. Ми сиділи біля її ліжка, тримали за руку і просили: не йди ... ".

Відразу після пояснень суду сім'я Берченко залишила зал судових засідань.

У суді також дала свідчення постраждала Світлана Винниченко. Це мати загиблого на місці ДТП Олександра Євтеєва, чоловіка Оксани Євтеєвої. За її словами, вона була присутня на судовому засіданні, де Зайцева щиросердно каялася, але не повірила їй: "Вона вимовляла завчений текст як "Отче наш". Світлана, за її словами, після смерті сина втратила сенс життя і тепер сподівається тільки на справедливе правосуддя. За її словами, ніхто з обвинувачених з вибаченнями до неї не звертався, і підтримки з того боку вона не відчула".

Показання також дав Микола Пономаренко - батько загиблої Умаєвої. Розповів, що 14-річна внучка говорила з матір'ю мобільним телефоном - і раптом в телефоні почався шум, крики про допомогу, чоловічий голос сказав, що сталася страшна аварія. Дівчинка взяла паспорт матері і поїхала на Сумську, де лежали тіла загиблих: вона не впізнала матір, бо та була накрита. Пономаренко, за його словами, поїхав зі старшим онуком на впізнання: "Ховали дочку в закритій труні ... Вибачень ніяких не було, і грошей мені ніхто не пропонував".

Як сказав в суді Юрій Фабріс (брат і дядько загиблих в ДТП), він дізнався про все на наступний день від матері: "Коли приїхав на вулицю Маяковського, назустріч вибігла мати, вона кричала, що обидві загинули. У морзі мені сказали, щоб мати не пускали, тому що моторошно. Моторошно - це м'яко сказано. Я, чесно кажучи, їх не впізнав. Аллу я впізнав по щербинці на зубі і по шраму від операції. А Настю - по куртці, купили до дня народження. Я шкодую тільки про одне,  що не сфотографував їх в морзі, щоб Дронову і Зайцевій показати ... Що стосується правосуддя, то був би толк від цих 10 років (обом обвинуваченим загрожує по 10 років в'язниці - ред.). Безкарність породжує беззаконня".

На суді також дала свідчення свідок ДТП Марина Ковальова - пасажирка автомобіля Зайцевої. За її словами, в момент ДТП Зайцева їхала зі швидкістю 75 км на годину на мерехтливий зелений сигнал світлофора, і потім почав рухатися автомобіль Дронова. Зайцева, за словами свідка, сигналила Дронову, але той не реагував. В результаті автомобіль Дронова в'їхав в передні двері автомобіля Lexus, машина перекинулася і вилетіла на тротуар. Далі свідок нічого не пам'ятає, знає, що їх дістали з машини і відправили на медекспертизу. За її словами, мати Зайцевої надавала їй допомогу в лікуванні, а з боку Дронова допомоги не було.

Судове засідання закінчено, допитані шість потерпілих. Наступне призначене на 12 березня о 14.00.

Як сказала адвокат Зайцевої Олена Цимбалістенко, на суді допитуватимуть обвинувачуваних: "Я не знаю, як вчинить моя підзахисна, але закон - ст. 63 Конституції України - дає їм право відмовитися від дачі показань, тобто, не свідчити проти себе".

1 березня в Київському райсуді допитали 6 постраждалих з 12-ти, одна з них - Анна Комар - дала свідчення в режимі відеоконференції з Кременчука.

27 лютого в Київському райсуді Харкова оголошено обвинувальний акт по суті справи про ДТП на Сумщині 18 жовтня 2017 року, де на місці загинули 5 осіб і ще шестеро госпіталізовані, причому одна постраждала померла в лікарні. За результатами розслідування обох фігурантів - Зайцева і Дронов - порушили правила дорожнього руху, що призвело до загибелі людей. На суді Зайцева заявила, що визнає провину, згодна давати свідчення суду і визнає цивільні позови: потерпілі і родини загиблих заявили про суми відшкодування шкоди - від 200 тис. грн до 1 млн грн. Водночас, обвинувачений Дронов провину не визнає, як і позови, але готовий давати свідчення суду. 

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ