Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Правління НБУ ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 25%

Мета такого рішучого кроку разом з іншими заходами – захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і, як наслідок, – посилення спроможності НБУ забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни.

Від початку повномасштабної агресії рф НБУ утримувався від ухвалення рішень щодо облікової ставки. Це було виправдано в умовах значного психологічного шоку. 

На той момент зміна облікової ставки мала незначні шанси слугувати фактором стабілізації очікувань та стимулом для утримання гривневих активів. 

Нині ж ситуація змінюється. Економіка поступово адаптується, замість психологічного шоку приходить економічна логіка, якою керуються бізнес та населення, ухвалюючи рішення, що вимагає й зміни підходів до монетарної політики.

За таких умов відсутність належної винагороди за утримання гривневих активів, посилює загрози доларизації економіки та відповідної втрати ресурсу фінансовою системою.

Девальваційні очікування громадян і бізнесу є нестійкими і чутливими до розвитку воєнної ситуації, зокрема до оперативних змін на фронті та інших ситуативних факторів.

Також упродовж травня зросла різниця між курсом готівкового ринку та офіційним, що посилило негативні ефекти для економіки від наявності множинних курсів, зумовленої обмеженнями на операції з валютою та транскордонні перекази. 

Відповідно, попри все ще достатній рівень міжнародних резервів України завдяки надходженням від міжнародних партнерів, посилилися ризики для макрофінансової стабільності в середньостроковій перспективі. 

Так, за відсутності суттєвого підвищення дохідностей гривневих активів продовжиться швидке виснаження міжнародних резервів та накопичення дисбалансів в економіці.

Важливий фактор, який враховано при ухваленні рішення, – прискорення інфляції. Попри поступове відновлення економіки, цей тренд зберігатиметься у найближчі місяці. 

Це загрожуватиме подальшим погіршенням інфляційних очікувань і перетіканням гривневих заощаджень у іноземну валюту. Водночас повернення Національного банку до активної процентної політики дасть змогу запобігти цим негативним тенденціям.

Також Національний банк вирішив розширити коридор процентних ставок за монетарними операціями з банками для того, щоб створити додатковий простір для пожвавлення міжбанківського ринку. 

Отже, з 03 червня ставка для кредитів рефінансування дорівнюватиме обліковій ставці плюс 2 в. п.", а для депозитних сертифікатів – обліковій ставці мінус 2 в. п.".

Ми очікуємо, що уряд та банки адекватно відреагують на зміну облікової ставки відповідним підвищенням ставок за ОВДП та депозитами. 

Належна реакція ринкових ставок на рішення щодо облікової ставки збільшить привабливість гривневих активів, зокрема ОВДП, що убезпечить заощадження та доходи громадян від інфляції.

Збільшення привабливості гривневих заощаджень сприятиме зменшенню попиту на валютному ринку. Це дасть змогу уникнути подальшого накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви України та поступово вирішити проблему множинності валютних курсів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ