Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Премія Шевельова оголосила список претендентів

Члени капітули премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики оголосили довгий список номінантів 2020 року. Про це повідомляє пресслужба Українського ПЕН-клубу.

До довгого списку увійшли:

  • Забужко Оксана, «Планета Полин» (Комора);
  • Крюґер Вано, «Розчахнута квітка» (Laurus);
  • Лютий Тарас, «Культура принад і спротиву» (Темпора);
  • Масенко Лариса, «Конфлікт мов та ідентичностей у пострадянській Україні» (Кліо);
  • Махно Василь, «Уздовж океану на ровері» (Yakaboo Publishing);
  • Михед Олександр «Я змішаю твою кров із вугіллям». Зрозуміти український Схід» (Наш Формат);
  • Процюк Степан, «Відкинуті і воскреслі» (Дискурсус);
  • Улюра Ганна, «Ніч на Венері. 113 письменниць, які сяють у темряві» (ArtHuss);
  • Швед Павло, «З чого нам дозволено сміятись?» (Комубук);
  • Штейнбук Фелікс, «Інкубація «яєць динозавра» (Люта справа).

До складу Капітули Премії 2020 року входять: Оля Гнатюк – секретарка Капітули, віцепрезидентка Українського ПЕН; Андрій Курков – президент Українського ПЕН; Олександр Саврук – директор Києво-Могилянської Бізнес Школи; Олег Коцюба – літературознавець, керівник видавничої програми Українського наукового інституту Гарвардського університету; Леонід Фінберг – головний редактор видавництва «Дух і Літера»; Тамара Гундорова – літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут Літератури); Елеонора Соловей – літературознавиця; Андрій Любка – письменник, лауреат Премії за 2017 рік; Володимир Єрмоленко – письменник, філософ, журналіст, лауреат Премії за 2018 рік; Діана Клочко – мистецтвознавиця, лауреатка Премії за 2019 рік; Тетяна Терен – журналістка, віцепрезидентка Українського ПЕН.

За умовами Премії, короткий список фіналістів буде опублікований не пізніше 10 грудня. Ім’я лауреата традиційно оголосять під час церемонії 17 грудня, у день народження Юрія Шевельова. Тоді ж у рамках Премії вручатимуться дві спеціальні відзнаки – Відзнака Капітули за внесок у розвиток та популяризацію есеїстики та Відзнака UA: Радіо Культура (відзначений у цій номінації твір прозвучить в аудіоформаті в ефірі Радіо).

Премія імені Юрія Шевельова — нагорода за художню та наукову українську есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода названа на честь Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику. Премію заснували у 2013 році Український центр Міжнародного ПЕН-клубу, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, видавництво «Дух і Літера» та Український науковий інститут Гарвардського університету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ