Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Президент Чехії: Україна матиме лише одну спробу для великого контрнаступу

Президент Чехії Петр Павел заявив, що Україна має розпочати контрнаступ протягом цього року, поки увага США і західних країн не змістилась на інші речі, зокрема вибори в Америці.
Фото: dpa

Про це чеський лідер розповів в інтерв'ю Rzeczpospolitej

"Я б ніколи не заохочував Україну відмовитися від частини території, піти на якісь поступки. Якщо українці коли-небудь вирішать це зробити, це буде їхнє власне рішення. Ми не повинні підштовхувати Київ в жодному напрямку, не повинні заохочувати їх йти на поступки або битися до останнього солдата. Ми можемо підтримувати українців, наскільки це можливо, але ми не можемо давати їм плани на майбутнє. Ми можемо лише надати їм свою допомогу", — зазначив Петр Павел. 

Він додав, що для звільнення українських територій держави-союзниці України повинні надавати всю можливу допомогу.

"Якщо мета —  звільнити всю територію, то даймо їм все необхідне. Хоча, звичайно, є обмеження. З українського боку теж є обмеження, тому що людські ресурси, наприклад, не безмежні. Так само і західна допомога має свої межі, —  зауважив президент Чехії й додав. —  Ми повинні бути реалістами, визнати, що наступного року в США будуть вибори. З попередніх виборчих кампаній у США ми бачимо, що громадськість і політики більше зосереджуються на внутрішніх питаннях під час цих кампаній. Якщо в майбутній кампанії і є важлива глобальна тема, то вона пов'язана не з Європою, а з американсько-китайськими відносинами".

За його словами, інтерес Америки до України та рівень її допомоги може знизитися наступного року. А коли знизиться інтерес Америки, багато європейських країн зроблять те ж саме. Таким чином українці повинні використати "вікно можливостей" і допомогу, що надають інші держави, аби здійснити контрнаступ.

"Це [контрнаступ] має відбутися протягом кількох місяців. Вікно можливостей відкрите цього року. Після наступної зими буде вкрай важко підтримувати нинішній рівень допомоги. Втома від війни —  це не тільки виснаження людських ресурсів і техніки, руйнування інфраструктури в Україні, але й втома в країнах, які надають допомогу. Багато країн, багато політиків очікують якогось прогресу цього року. Я думаю, що Україна матиме лише одну спробу здійснити великий контрнаступ. Тому, якщо вона вирішить розпочати великий контрнаступ і зазнає невдачі, буде надзвичайно складно отримати фінансування для наступного", — додав Петр Павел.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ