Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Президент захистить дрібних виноробів

Президент України Віктор Ющенко посприяє українському виноробству, та дрібним гуртовикам, що торгують вином, ініціюючи відміну введених з 1 січня 2007 року ліцензій на гуртову торгівлю. Про це Президент заявив у Мукачевому (Закарпатська область), куди приїхав для зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Ференцом Дюрчанем, – повідомляє Бі-бі-сі.
За словами Ющенка, положення про ліцензування виноробства, яке передбачає придбання ліцензії на гуртову торгівлю, під чим розуміється прийняття або відвантаження товару незалежно від того чи є продавець вина виноробом чи гуртовиком, вартістю 500 тис. грн, негативно відображається саме на невеликих товаровиробниках, які в багатьох країнах становлять левову частку діяльності в даній галузі. «Ліцензування виноробницької діяльності було затверджено в пакеті із законами, необхідними для вступу в СОТ, але це рішення є тимчасовим і його потрібно переглянути», – сказав Ющенко. Президент пообіцяв внести до 20 лютого на розгляд Верховної Ради законопроект, який передбачає скасування ліцензії для виноробів.
Нагадаємо, що в грудні 2006 року Президент підписав прийнятий Верховною Радою Закон „Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за ліцензії та акцизного збору на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. Закон вносить зміни до Закону України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, Закон України „Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої” та Закон України „Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби”. Згідно із законодавчими змінами плата за ліцензію на виноробство встановлено на рівні 780 грн, але водночас встановлюється ліцензія на гуртову торгівлю, під чим розуміється прийняття або відвантаження товару. Коштує вона 500 тис. грн. Як кажуть експерти, від встановлення ліцензування постраждають дрібні виробники вина та дрібні гуртовні, які «не потягнуть» ліцензію вартістю 500 тис.грн., а без неї не зможуть торгувати своєю продукцією.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ