Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Про українських класиків знімуть художній серіал ʺПлеядаʺ. Тізер

В Україні створять фільм про українських класиків.Це буде загальнонаціональний культурний проєкт.
Про українських класиків знімуть художній серіал ʺПлеядаʺ

Проєкт створюється за підтримки Українського культурного фонду, Музею видатних діячів української культури, Музею Становлення української нації, Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, м. Київ, Міжнародного Фонду Івана Франка, PATRIOT Rental, Rentgenfilm Production&Postproduction, - інформують на Facebook-сторінці проєкту "Плеяда".

ПЛЕЯДА:Початок Другої Культурної Революції в Україні.

"Одного разу в Києві, взимку, а може й навесні 1888 року, в будинку на Рейтарській, де мешкав відомий вже тоді композитор Микола Віталійович Лисенко, вкотре зібралася українська творча інтелігенція: молодь (юна Лариса Косач, Максим Славінський, Михайло та Ольга Косачі, Людмила Старицька, молоді українські письменники В. Самійленко, Є. Тимченко, О. Судовщикова) та їхні батьки-наставники: Микола Лисенко, Олена Пчілка та Михайло Старицький. Це було звичайною справою: молодь навчалася у своїх видатних наставників всьому, починаючи від уроків музики до іноземних мов та основ драматургії. Це був по суті такий собі “доморощений інститут”, де переважно і здобула свою освіту Леся Українка. Але, незважаючи на “доморощеність”, якість тієї освіти можна оцінити по творчості Лесі Українки її перекладах художньої літератури та публіцистиці, та і взагалі по літературному буму, який розпочався в Україні з діяльності ПЛЕЯДИ. Той літературний гурток ПЛЕЯДА народив для України її класиків та в решті-решт створив основу української літератури і мистецтв", -йдеться в повідомленні.

Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Ольга Кобилянська зробили українську мову сучасною і модною, літературу – потужною, якісною і високопрофесійною, Микола Лисенко і Михайло Старицький винесли її на сцену - і всі вони разом довели, що українська мова має право на існування в культурному, інтелігентському середовищі, що література українська може бути не менш захопливою і впливовою, ніж європейська, і що українці є самостійною, освіченою і талановитою нацією, що не хоче розчинитися в імперіях. І це була Перша Культурна Революція в Україні.

Сьогодні ми, молоді митці і громадяни Незалежної України, маємо всі умови для створення сучасної Плеяди, для взаємної підтримки і свідомих дій на благо розвитку української сучасної культури. Запрошуємо всіх талановитих молодих (будь-якого віку) митців, літературознавців, мистецтвознавців, читачів, глядачів, журналістів, фонди, діаспори, всіх небайдужих та навіть скептиків до створення загальнонаціонального культурного проекту ПЛЕЯДА. Та розпочати Другу Культурну Революцію в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ