Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Прокуратура відпустить бойовика, який свідчив у справі Савченко-Рубана

Служба безпеки та прокуратура просять суд відпустити поплічника бойовиків ОРДО, який співпрацював з правоохоронцями та дав викривальні свідчення проти понад 60 осіб.

Про це йдеться у рішенні Жовтневого районного суду Маріуполя.

Слідство подало клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності Всеволода Мартинова.

Він з 2014 року працював у так званому "департаменті митної справи міністерства доходів і зборів ДНР", зокрема, здійснював "митний контроль". Пізніше Мартинов був призначений "старшим зміни" та керував підлеглими на пункті пропуску.

У серпні 2018 року він вийшов зі складу терористичної організації. У рішенні не вказано, яким саме чином, однак серед доказів зазначена його заява про вчинений злочин.

У вересні чоловікові повідомили про підозру у "створенні, керівництві чи участі у терористичній організації". Ця стаття передбачає покарання від 8 до 15 років в’язниці.

Однак Мартинов добровільно повідомив про злочинну діяльність: свою та ще понад 60 осіб.

Його свідчення правоохоронці використали у 8 кримінальних провадженнях. В одному з них підозру оголошували підозру нардепу Надії Савченко та переговорнику Володимиру Рубану. Наразі їхні дії виокремлені в інше провадження.

У Генпрокуратурі "Українській правді" підтвердили, що Мартинов дав покази щодо Савченко та Рубана.

Водночас, у ГПУ стверджують, що ці свідчення були не основними у його справі, і що випускають чоловіка не через це.

Савченко та Рубану інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

Рубана затримали 8 березня на КПВВ на Донбасі з арсеналом зброї. Він віз зброю з окупованої території на підконтрольну частину України.

Надію Савченко затримали 22 березня у Верховній Ради після того, як парламент зняв із неї недоторканність.  

Сама народний депутат відкидає звинувачення і стверджує, що вела розмови про організацію терактів, аби ввести в оману владу – і осміяти її.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ