Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Протягом 6-9 лютого у Львові можна ознайомитися з найновішими технологіями з енергозбереження

Сьогодні, 6 лютого, розпочала свою роботу одинадцята міжнародна спеціалізована виставка „Комфорт-2007”, яка буде тривати до 9 лютого 2007 року. Тематика виставки – опалення, водопостачання, акліматизація та енергозбереження. На виставці свою продукцію представили близько 80 фірм-виробників, які працюють в цьому напрямку. Нові технології енергозбереження репрезентували як українські, так і іноземні виробники. В рамках виставки також пройдуть тематичні семінари для ознайомлення з новими технологіями енергозбереження – „Економія. Екологія. Комфорт” та „Сучасні технології мінімізації енергоспоживання в будівництві. Відновлювані джерела енергії”, у якій візьмуть участь науковці та провідні фахівці Австрії, Люксембургу, Польщі, Франції та України.
 Одним з почесних гостей виставки став представник люксембурзької фірми “Isomax castellum investment AG” Едмонд Креке. Ця фірма представляє нову в Україні технологію – пасивне будівництво, тобто будівництво будинку, споживання енергії якого зведене до нуля: використовується сонячна енергія, яка накопичується в акумуляторах в підвалі будинку, а потім використовується. За словами Едмонда Креке, ця технологія використовується вже близько 20 років. Вартість будинку, побудованого за цією технологією, дорівнюється вартості звичайного будівництва, проте дає суттєву економію енергії. Зокрема, за рік на один квадратний використовується 15 кВт енергії. Вартість будівництва різна, проте в середньому будівництво такого будинку обходиться в 400 євро за один квадратний метр.
Зараз у світі вже збудовано 112 тисяч будинків із застосуванням цієї технології.  У Львові такий будинок розташований на вулиці Саксаганського. Також Едмонд Креке зазначив, що на виставці побачив деякі технології, які хотів би запозичити, а також   виявив сильне бажання співпрацювати з українськими науковцями в галузі енергозбереження.
На зустрічі також був присутній перший заступник голови ЛОДА Валерій П’ятак, який висловив сподівання, що нові технології з енергозбереження і сприяння влади дозволять Україні зменшити залежність нашої держави від газу.
 Нагадаємо, що цього року у бюджеті області передбачено 3 млн грн на погашення відсотків по кредитах, яке населення візьме для запровадження енергозберігаючих заходів. Зокрема, ці кошти закладені на виконання заходів обласної програми енергозбереження з метою стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів серед населення області.
Згідно з розробленим механізмом передбачено відшкодування 15% річних за кредитами, наданими кредитно-фінансовими установами, на реалізацію енергоощадних заходів – утеплення стін будинків, підлоги, встановлення рекуператорів тепла, заміна вікон, вхідних дверей, встановлення ІСО та ін. Зокрема, на конкурсних засадах було вибрано 9 кредитно-фінансових установ, в яких, оформивши пакет документів, фізична особа автоматично отримує відшкодування відсотків кредиту. Потрібно власного капіталу 20% від загальної суми, а 80% – надає банк. Після того, як банк подає списки осіб, які отримали кредити на ці цілі, з обласного бюджету відшкодовується 15% річних.
Серед банків, які співпрацюють за такою схемою, – ВАТ „Електронбанк”, АТ „ВАТ АКБ Львів”, ЛРУ АКБ „Надра”, АКБ „Форум”, ВАТ „Ощадбанк”, АКБ „Трансбанк”, КС „Анісія”, КС „Вигода”, КС „Самопоміч”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ