Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Рішення про тривалість війни знаходиться в Москві — експерт-конфліктолог

Для Росії війна в Україні стала питанням самозбереження, тому вона триватиме довго.
ФОТО: GETTY IMAGES

Таку позицію висловив доцент Інституту міжнародних відносин, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень, кандидат політичних наук Микола Капітоненко в інтерв'ю Forbes

За його словами, у противника немає передумов закінчувати цю війну, як мінімум, ще рік. 

"Навіть якщо ми виходимо на кордони 1991 року, війна не закінчується. Без політичних змін у Росії й серйозних гарантій безпеки для України ми залишаємося з тією ж проблемою. Нічого не заважатиме росіянам знову розпочати бойові дії або обстрілювати Україну, коли вони відчують, що вже відновилися. 

Союзники не поспішають давати Україні реальні гарантії безпеки або гарантії вступу до НАТО. Натомість не бачу перспектив послаблення Росії. Ми воюємо з великою ядерною державою, яка знаходиться не десь далеко, як, наприклад, США від Вʼєтнаму під час Вʼєтнамської війни, а через наш кордон", — каже експерт.    

Микола Капітоненко пояснює, що середня тривалість сучасних масштабних війн розтягується на 8–10 років. Російсько-українська війна триває майже дев’ять років, але масштаб конфлікту з 24 лютого відрізняється великою інтенсивністю бойових дій, великою кількістю жертв, руйнувань.

"З конфліктом такого масштабу ми маємо справу рік. Я не бачу принципових тенденцій, які б не дозволили йому тривати ще впродовж п’яти років. Рішення про тривалість війни знаходиться в Москві. Скільки вони будуть готові воювати, скільки їм на це вистачить ресурсів і волі, стільки й продовжуватиметься агресія. А цей режим готовий воювати максимально довго", — наголошує він. 

На питання журналістки, чи є у Кремля можливості для затяжної війни в України, експерт схиляється до думки, що рф здатна генерувати велику кількість грошей для ведення війни. Навіть попри світові санкції Росія залишається країною з великою кількістю населення і ресурсів, яка продовжує мати міцні торгові звʼязки в глобальній економіці.

Як зазначає видання, згідно з аналізом Economist Intelligence Unit, дві третини всього населення Землі живе у країнах, які зайняли нейтральну або схильну до підтримки Росії позицію.

"Навіть якщо технологічний рівень економіки Росії істотно деградує, вона все одно генеруватиме достатньо грошей, щоб забезпечувати продовження бойових дій. Хіба що, можливо, менш інтенсивно. 

Радянський Союз міг воювати в Афганістані скільки завгодно довго. Виведення військ було політичним рішенням, яке прийняло нове керівництво. Якщо в Росії зміниться режим, вони можуть зупинити війну. Але не через те, що закінчаться гроші, а, тому що більше не буде політичних умов", — пояснює експерт.

Наразі немає надійної статистики у якому стані перебуває російська економіка і як на неї вплинули безпрецедентні санкції, ембарго, тиск. 

"Російській [статистиці] довіряти не можна, незалежні оцінки дають різні прогнози майбутнього. Але поки що не схоже, що російська економіка колапсує", — переконаний Микола Капітоненко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ