Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Різдвяні подарунки для Українських січових стрільців
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Різдвяні подарунки для Українських січових стрільців

Українці допомагали фронту ще у часи Першої світової війни. Взимку напередодні Різдвяних свят 1915 року до кожного січового стрільця персонально надійшов невеликий подарунок від Українського жіночого комітету у Відні.

"Віденські українки накупили різдвяних подарунків для усіх стрільців, нашили синьо-жовтих кокардок і поручили віденським стрільцям щоб се так напакували щоб і як гармата переїде через пакунок, а чоколяді і кокардці всередині нічого не станеться."

Було вислано 1200 пакунків. Опікувався організуванням подарунків для стрільців Іван Боберський. У відповідь на дарунки стрільці через газету "Діло" написали: "Дуже нас утішили різдвяні дарунки а головне синьо-жовта відзнака, яку носим на стрілецькій шапці."

Так виникла перша відзнака Українських Січових Стрільців – синьо-жовта кокарда на мазепинці.

На фото.

Перша стрілецька відзнака, виготовлена у Відні жінками "Українського комітету допомоги пораненим" у кількості 1.000 примірників. Обов'язковою умовою при виготовленні була наявність жовтого кольору в середині відзнаки. Кріпилась на лівій стороні головного убору. Часто служила основою для кріплення різноманітних стрілецьких відзнак, які з'явились пізніше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ