Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Російські бойовики продовжують порушувати Мінські домовленості

Українська сторона СЦКК повідомляє, що російські окупаційні війська на Донбасі нахабно продовжують порушувати режим припинення вогню, а також зобов’язання, щодо відведення важкого озброєння, - інформує прес-центр ООС.

Збройні формування Російської Федерації створюють численні перешкоди заважаючи Місії ОБСЄ проводити заходи із мирного врегулювання конфлікту.

Спеціальна моніторингова місія продовжувала здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Меморандумом, а також Комплексом заходів і Доповненням до нього.

Так, 16 квітня безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ зафіксував озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення на непідконтрольній урядові території, а саме: 7 самохідних гаубиць (2С1 ʺГвоздикаʺ, 122 мм), 5 буксируваних гаубиць (Д-30 ʺЖабаʺ, 122 мм), 5 протитанкових гармат (МТ-12 ʺРапіраʺ, 100 мм) і 7 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 ʺГрадʺ, 122 мм) на території колишнього міжнародного аеропорту ʺЛуганськʺ на південь від Луганська. Водночас, зафіксовано 7 РСЗВ (БМ-21) на території об’єкта поблизу н. п. Садовий на південний захід від Луганська, 7 РСЗВ (БМ-21) на полігоні біля н. п. Міусинськ та 15 РСЗВ (БМ-21) поблизу житлових будинків біля н. п. Хрустальний (кол. Красний Луч), вся техніка дислокується на непідконтрольній території урядові України на південний захід від Луганська.

17 квітня БПЛА СММ виявив 4 танки (Т-64) на північ від н. п. Новоселівка 16 кілометрів на захід від Луганська.

Крім того, у непідконтрольних урядові України районах 16 квітня БПЛА СММ виявив озброєння, розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання а саме: 11 танків (Т-64), 8 самохідних гаубиць (2С1) і 12 буксируваних гаубиць (Д-30) на полігоні поблизу Міусинська, 6 зенітних ракетних комплексів (9К35 ʺСтріла-10ʺ) і 8 танків (Т-72) на території колишнього міжнародного аеропорту ʺЛуганськʺ та 7 самохідних гаубиць (2С1) та 24 буксирувані гаубиці (Д-30 — 6 од., 2A36 ʺГіацинт-Бʺ, 152 мм — 8 од., 2А65 ʺМста-Бʺ, 152 мм — 10 од.) біля Хрустального.

Також представники Місії ОБСЄ у щоденному звіті відзначили на непідконтрольній території ознаки військової присутності та присутності військового типу в зоні безпеки. Так, 16 квітня БПЛА СММ зафіксував: одну бойову машину піхоти (БМП-1) поблизу н. п. Пахалівка на захід від Луганська, а також вперше зафіксував траншею, яка простягалася приблизно на 800 метрів на північ вздовж лісової смуги, за 200 метрів на північний схід від згаданої БМП, одну бойову броньовану машину та 1 машину зв’язку біля н. п. Сміле, що на північний захід від Луганська, 2 БМП-1 та 3 ББМ біля н. п. Довге на північний захід від Луганська та 2 бронетранспортери і ще одну броньовану розвідувально-дозорну машину (БРДМ-2) у Луганську.

Більше того, 17 квітня БПЛА СММ виявив: ще одну зенітну установку (ЗУ-23, 23 мм) встановлену на вантажівку у н. п. Жовте за 17 кілометрів на північний захід від Луганська, 12 ББМ та 1 зенітну установку (ЗУ-23), встановлену на МТ-ЛБ, біля Довгого і ще одну БТР-80 та одну ББМ у Новоселівці, всі на непідконтрольній території урядові України.

Окрему занепокоєність у представників Місії ОБСЄ викликають перепони та заборони, які влаштовують бойовики щодо доступу на території, які підлягають моніторингу. Так, під час патрулювання в н. п. Шевченко, що на непідконтрольний урядові, на південь від Донецька, член збройних формувань сказав патрулю Місії залишити цей район і відмовив спостерігачам у пересуванні в північному напрямку.

Зі східної частини н. п. Новоласпа що на південь від Донецька, двоє озброєних членів збройних формувань відмовили патрулю Місії у доступі до населеного пункту, посилаючись на ʺпроведення комплексу безпекових заходівʺ у цьому районі.

З південної сторони н. п. Ясне на південний захід від Донецька, троє членів збройних формувань, один із них був озброєний, відмовили патрулю Місії у доступі до населеного пункту, посилаючись на ʺміркування безпекиʺ.

На блокпосту збройних формувань за 6 кілометрів на північ від пункту пропуску н. п. Леонове на непідконтрольній території урядові, член збройних формувань відмовив патрулю Місії у проїзді в напрямку пункту пропуску на кордоні, посилаючись на ʺнаявність невибухлих боєприпасівʺ і необхідності отримання ʺпопереднього дозволуʺ для проїзду в бажаний пункт.

Наведені факти свідчать про наміри російсько-терористичних військ посилити напруженість на лінії зіткнення та підтверджують порушення ними міжнародних домовленостей щодо врегулювання конфлікту.

Українська сторона СЦКК

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ