Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Відомий історик Руслан Забілий очолив Керченський заповідник і боротиметься за "скіфське золото"

Як стало відомо Гал-інфо з відкритих джерел, вчора, 29 березня, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, також очолив Керченський історико-культурний заповідник.
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Гал-інфо звернулося за коментарем до Руслана Забілого, який розповів, що наказ про його призначення був виданий ще 27 лютого 2020 року міністром культури, молоді та спорту Володимиром Бородянським. Але в силу юридичних та технічних обставин, в електронних реєстрах ця інформація з'явилася лише вчора.

Руслан Забілий також повідомив, що він і надалі залишається працювати в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", а функції директора Керченського історико-культурного заповідника, який знаходиться на тимчасово окупованій росією території Криму, буде виконувати за сумісництвом на період тимчасової окупації.

Як стало відомо Гал-інфо з власних джерел, таке призначення курувало міністерство юстиції України, яке представляє Україну в Амстердамі у справі "скіфського золота". Наразі жодних коментарів ані в Міністерстві культури України, ані в Міністерстві юстиції України отримати не вдалось.

Нагадаємо, експонати колекції "скіфського золота" належать чотирьом музеям з АР Крим: Центральному музею Тавриди, Керченському історико-культурному заповіднику, Бахчисарайському історико-культурному заповіднику і Національному заповіднику «Херсонес Таврійський», які на період окупації перереєстровані на територію України.

Що передувало?

  • Нагадаємо, що 7 лютого 2014 року до Нідерландів (Музей Алларда Пірсона в Амстердамі) на виставку "Крим – золотий острів у Чорному морі" було відправлено колекцію "скіфського золота". Йдеться про близько 500 музейних експонатів із кількох музеїв Криму, а саме: Центральний музей Тавриди в Сімферополі, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський» у Севастополі.
  • Після завершення виставки українські скарби мали повернутися на територію Криму, який на той момент вже був окупований росією, а музеї контролювалися москвою. Україна наполягає на тому, що усі експонати мають повернутися саме українській державі.
  • З моменту російської окупації Криму Росією, в Амстердамі триває судовий процес стосовно повернення в Україну "скіфського золота".
  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама оголосив рішення щодо необхідності повернути експонати Україні.
  • Суд визнав, що предмети спірної музейної колекції є культурними цінностями, які незаконно перебувають на території Нідерландів. Суд наголосив, що музейні артефакти належать державі Україна, яка має право вимагати повернення музейної колекції на підставі положень Конвенції ЮНЕСКО.
  • Апеляційний суд Амстердама 11 березня 2019 року розпочав розгляд апеляційної скарги музеїв окупованого Криму за рішенням про повернення в Україну "скіфського золота".
  • У жовтні 2020 року в Амстердамі задовольнили клопотання України про відвід одного з суддів у справі про “скіфське золото”. Як повідомили тоді у МЗС, відвід відбувся через сумніви щодо упередженості судді.
  • У липні того ж року суд Амстердама відклав винесення рішення щодо "скіфського золота".
  • Подальше слухання справи про долю "скіфського золота" заплановане в Апеляційному суді Амстердама на 22 квітня 2021 року.

Довідка:

Руслан Володимирович Забілий – відомий український історик та дослідник визвольного руху ХХ століття, дослідник діяльності ОУН і УПА.

Навчався на історичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка.

З 2005 року працював молодшим науковим співробітником Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України, згодом – директором Центру досліджень визвольного руху.

З 2009 року очолив Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові, який розміщений в приміщенні колишньої катівні НКВД-КГБ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ