Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Римський центр допомагатиме Україні рятувати культурну спадщину

Міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей надасть Україні фінансову підтримку для оцінки масштабу післявоєнного відновлення культурної спадщини.
фото - пресслужба МКІП

Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його словами вже зараз в Україні зафіксовано 250 випадків руйнувань об’єктів культурної спадщини російськими окупаційними військами. 

Тому додатково Міністерство культури та інформаційної політики України домовилось з членами центру про проведення тренінгів щодо першої допомоги культурній спадщині в надзвичайних ситуаціях та під час військових конфліктів. 

“Захистити об’єкти культурної спадщини в умовах війни дуже складно, адже маємо справу з особливо цинічними варварами - російськими військовими, для яких наші пам’ятки культури - одні із найважливіших мішеней на шляху до знищення української нації. Тому будь-яка допомога від фахівців з усього світу нам зараз згодиться: чи то фінансова, чи інформаційна, стосуватиметься вона того, як запобігти скоєнню військових злочинів проти об’єктів культури чи того, як реагувати на такі випадки”, - коментує директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

В майбутньому сторони також планують підготувати Меморандум між Штабом Порятунку Спадщини (Heritage Emergency Response Initiative), Міжнародним центром з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM) і Міністерством культури та інформаційної політики України щодо створення спільної групи задля порятунку української спадщини.

Нагадаємо, Міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей (ICСROM) - це міжурядовий орган, учасниками якого є держави-члени ЮНЕСКО. Серед іншого центр займається експертною оцінкою стану збереження об'єк­тів, включених до Списку все­світньої спадщини ЮНЕСКО, допомагає у підготовці спеціалістів із реставрації об’єктів культурної спадщини, а також консультує щодо захисту й відновлення об'єктів культури. Україна є членом ICСROM з 2016 року. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ