Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

СБУ передала до музею картину XVI століття

Напередодні святкування Дня Незалежності, Служба безпеки України передала до фондів Волинського обласного краєзнавчого музею унікальну картину XVI століття.

Як повідомили УНІАН у прес-центрі СБУ, виступаючи перед присутніми на церемонії, начальник Управління Служби безпеки України у Волинській області Володимир Мельникович нагадав, що за останні 22 роки цьому краєзнавчому музею передано близько 10 тис. предметів, що становлять культурну та історичну цінність.

У свою чергу, експерт та головний хранитель музею Наталія Пушкар сказала: «Для нас, працівників музею сьогодні справжнє свято. Хоча такі передачі за останні десятиліття і почастішали, але саме цю можна порівняти з нашими найціннішими надходженнями – величезними мистецькими цінностями замку Радзивілів з колекцією західноєвропейського мистецтва і Волинською святинею – іконою Холмської Божої Матері. Хоча твір і не підписаний автором, проте зараз ми беремося стверджувати, що картина написана Лукасом Кранахом Старшим. ЇЇ ринкову вартість ми сьогодні оцінюємо у понад 2,5 млн євро».

Ця картина була речовим доказом у кримінальному провадженні, яке розслідували слідчі УСБУ у Волинській області стосовно громадянина України, який намагався незаконно перемістити через держкордон культурні цінності.

У листопаді 2012 року в пункті пропуску «Ягодин» правоохоронці затримали жителя Луцька, який на автомобілі слідував з України до Польщі. Чоловік намагався незаконно вивезти картину невідомого німецького художника.

Згідно з висновками експертів Волинського краєзнавчого музею та Національного науково-дослідного реставраційного центру України, вилучена картина невідомого автора із зображенням Іоганна Ангальта-Цербста датується XVI століттям, є оригіналом та становить культурну цінність для України. Також робота рекомендована до включення у Державний реєстр національного культурного надбання.

Вироком Любомльського районного суду Волинської області контрабандиста було засуджено за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 (вчинення замаху на контрабанду культурних цінностей) Кримінального кодексу України та призначено покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки з конфіскацією предмету контрабанди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ