Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Сенат Польщі схвалив резолюцію про пришвидшений вступ України до НАТО

Сенат Польщі одноголосно схвалив резолюцію про вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою.
Фото: shutterstock

Про це інформує Polskie Radio

Польські сенатори наголосили, що Вільнюський саміт НАТО має стати важливим етапом до повноправного членства України в Альянсі, а щодо Києва мають бути застосовані ті ж процедури, що й до Швеції та Фінляндії.

"Саміт НАТО у Вільнюсі має стати важливим етапом підготовки України до повноправного членства в Альянсі; Україна має отримати значно більше, ніж задекларовано досі; ми закликаємо до того, щоб вона пройшла подібні процедури, як Швеція та Фінляндія", — йдеться в ухваленій у четвер резолюції Сенату Польщі.

Як зазначено в ухваленій резолюції, «Україна сьогодні має найсильнішу армію на континенті з надзвичайним бойовим досвідом. Українська армія швидко переозброюється технікою НАТО та використовує оперативне мистецтво та тактику, що розроблялася десятиліттями серед західних союзників». «Захисникам потрібна реальна підтримка через тіснішу політичну та військову співпрацю з країнами НАТО», — йдеться у документі.

Як зазначається, Росія представляє вторгнення в Україну як захист від НАТО. «Тому, якщо Росія переможе Україну, вона не зупиниться на її західному кордоні. Альянс визначив цю загрозу під час минулорічного саміту НАТО в Мадриді. Польща, Литва, Латвія та Естонія правильно оцінили російську загрозу. Більшість європейських столиць лише зараз погоджуються з нами», — додають у резолюції.

У резолюції також висловлено підтримку вимогам країн, що межують з Росією, щодо міцних гарантій безпеки для України та «показу шляху до її членства разом зі зміцненням політичних зв’язків між НАТО та Києвом».

У середу під час дебатів щодо проєкту резолюції віцеспікерка Сенату Ґабріеля Моравська-Станецька нагадала, що Україна вже отримувала гарантії безпеки, наприклад, за Будапештським меморандумом, укладеним у 1994 році, за яким США, Росія та Велика Британія зобов’язалися поважати суверенітет і територіальну цілісність України, і ці гарантії не захистили її від російського нападу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ