Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Середні депозитні ставки зростуть максимум до 12-13%

Середні депозитні ставки на ринку можуть збільшитися хіба що до половини поточного розміру облікової ставки НБУ, яка становить 25%.

«Усіх цікавить питання, чому ставка депозиту не піднялася до рівня облікової ставки. Тому що в банківській системі зараз є ліквідність. Банки почувають себе впевнено і тому не готові сьогодні переплачувати за депозити більше, тому що ці кошти треба потім десь вкладати з вищою відсотковою ставкою, щоб на цьому заробити», – заявив заступник голови правління ТАСкомбанку Артур Муравицький.

Банкір впевнений, що в умовах спаду кредитування – зараз видається лише десята частина довоєнних обсягів кредитів – банки не можуть запропонувати дуже високі ставки. «Я не думаю, що зараз слід очікувати на радикальне зростання ставок за депозитами, тому що дуже обмежені можливості для вкладання цих коштів, – сказав Артур Муравицький. – В системі є ліквідність. З іншого боку, обмежено кредитування, і ці кошти, якщо б були під 25%, потрібно було б кудись вкладати з вищою ставкою, яку сьогодні ні бізнес, ні фізособи не готові оплачувати».

Нацбанк 2 червня вирішив підняти облікову ставку з 10% до 25%. Від цього дня і до 12 липня Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб виріс за 3-місячними вкладами на 2,56 відсоткових пункти (до 8,76%), за 6-місячними вкладами – на 1,48 в.п. (до 8,65%), 9-місячними – на 0,85 в.п. (до 8,69%), 12-місячними – на 1,06 в.п. (до 8,88%).

Цей поступовий процес зростання ставок триватиме. «Ще деякі гравці на ринку будуть підвищувати ставки за депозитами. І в середньому ми очікуємо ще зростання до вересня на 1-1,5%. Зараз середні ставки коливаються від 7% до 9% в залежності від строку. І середня ставка по ринку до вересня перейде рубіж у 10%», – прогнозує керівник відділу депозитів ПУМБ Микита Малясов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ