Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Серце не витримало: Ірина Фаріон померла у лікарні

19 липня після вогнепального поранення мовознавиця та політикиня Ірина Фаріон померла у лікарні. Про це повідомила керівниця анестезіологічної служби Першого ТМО Львова Наталя Матолінець.
Ірина Фаріон

«Вона поступала до нас в критичному стані із важкою проникаючою вогнепальною травмою головного мозку. Відразу була взята в операційну. Була проведена операція і її навіть перевели в реанімаційне відділення для продовження лікування. Проте серце пацієнтки не витримало», – зазначила Наталя Матолінець у коментарі Радіо Свобода

Замах на Фаріон: правоохоронці опитали людей

На цей час слідство розглядає кілька версій вбивства Ірини Фаріон.

За словами Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка, основними версіями злочину є громадська та політична діяльність, особиста неприязнь. Слідчі перевіряють й інші версії та мотиви злочину, зокрема замовне вбивство.

У Львові стріляли в Ірину Фаріон

«У ці хвилини оперативники проводять комплекс заходів і на місці скоєння злочину, і по місцях відходу можливого злочинця», — заявив Ігор Клименко.

Також під час брифінгу Міністр внутрішніх справ висловив співчуття рідним та близьким Ірини Фаріон.

Поліцейські спільно зі співробітниками СБУ проводять комплекс заходів, щоб знайти стрільця. Паралельно використовують технічні можливості для ідентифікації нападника.

Нагадаємо, у п'ятницю, 19 липня, у Львові близько 19:30 невідомий чоловік вистрілив Ірині Фаріон у голову біля її будинку на вулиці Масарика. Жінку госпіталізували у важкому стані. Стрілець втік

Ірині Фаріон було 60 років, вона була депутаткою Верховної Ради сьомого скликання у 2012–2014 роках від партії ВО «Свобода». Мала радикальні погляди з питань функціонування української мови, деякі її висловлювання викликали гучні публічні дискусії.

У листопаді 2023 року довкола висловлювань Ірини Фаріон розгорілись дискусії.  Ірина Фаріон заявила в інтерв'ю журналістці Яніні Соколовій, що не вважає українцями тих, хто говорить російською мовою, зокрема і військовослужбовців бригади Нацгвардії "Азов" і 3 окремої штурмової бригади. 

Після того студенти "Львівської політехніки" почали розвішувати листівки із вимогами звільнити Ірину Фаріон, а згодом виходили на протести.

У Львівській політехніці тоді зазначили, не несуть відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

У Міносвіти заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

Відтак, Ірину Фаріон таки звільнили з університету. Але викладачка подала апеляцію.

29 травня Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ