Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Шахи: 70 перспективних шахістів покинули Україну та недієва федерація

Відомий гросмейстер та тренер з шахів Адріян Михальчишин розповів в інтерв'ю Kamp-Sport про стан розвитку шахів в Україні.
Адріян Михальчишин

Як зокрема зазначив Адріян Михальчишин, після чемпіонату Європи в Словенії (березень 2022 року, - ред.) уся  чоловіча збірна майже в повному складі залишилася за кордоном. Станом на сьогодні, у багатьох шахістів немає документа, який підтверджує їхнє членство у збірній України й відповідно дає право виїзду на міжнародні змагання. 

Не краща ситуація й в жінок-збірниць, контракт з Міністерством молоді та спорту України підписала лише львів’янка Наталя Букса. Анна Ушеніна та Юлія Осьмак сьогодні мешкають у Франції, а сестри Музичук – в Іспанії та не приїжджають в Україну, щоб підписати контракти з міністерством.

"Жодних заяв від дівчат ще не було, але ситуація виглядає абсурдною. Набагато гірша ситуація в тому, що молоді шахісти повиїжджали з батьками за кордон. Це більшість наших талантів. Приблизно 70 чоловік перейшли в інші федерації. Іншими словами, це наше наступне покоління збірних України. В нас є надія на маленькі турніри, де приходить нове покоління. На це треба чекати 6-8 років", - повідомив Адріян Михальчишин.

Він також зазначає, що практично припинила свою діяльність Федерація шахів України, адже на початку року завершився її термін обрання.

"Федерація продовжує діяти технічно, однак 4-річний термін її діяльності завершився. Президент федерації шахів України Віктор Капустін вже довший час знаходиться за кордоном. Йому важко керувати на відстані, хоча федерація робила все, що могла.

Дієва (ФШУ, - ред) на технічному рівні, але вона не може організувати чемпіонат України серед дорослих", - зокрема говорить Адріян Михальчишин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ