Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Що буде з курсом гривні в 2021 році: НБУ дав прогноз

Національний банк України (НБУ) прогнозує приплив іноземного капіталу в облігації внутрішньої державної позики України в 2021 році. Однак він буде менший, ніж в 2019 році, коли це призвело до різкого зміцнення гривні.

Про це повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій на брифінгу.

Як зазначив Гелетій, наприкінці минулого року іноземні інвестори відновили інтерес до ринків, що розвиваються, в тому числі і України.

“Це пов’язано як з низькими ставками фінансових інструментів у світі, так і з оптимізмом інвесторів щодо подолання пандемії”, – сказав він.

За його словами, на початку 2021 року нерезиденти активно купували гривневі облігації України. Однак в останні тижні приплив скоротився, що пов’язано зі зростанням прибутковості облігацій по всьому світу, а також з відносинами України з МВФ.

“Зараз ми не очікуємо повторення такого припливу капіталу від нерезидентів, який спостерігався в 2019 році. Однак потенціал для зростання з поточних рівнів, безумовно, є”, – сказав він.

Нагадаємо, офіційний курс долара до гривні, який щодня встановлюється НБУ, за 2020 рік зріс на 19,4% до 28,27 гривень за долар (порівняно з 23,68 на 31 грудня 2019 року). Середньорічне значення склало 26,95 грн/долар.

Нагадаємо, курс долара рекордно знизився протягом 2019 року – з 27,68 гривень до 23,68 грн/долар. Однією з основних причин став приплив спекулятивного капіталу в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) України. Нерезиденти вклали в облігації понад 4 млрд доларів, конвертувавши їх у гривні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ