Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

На Львівщині частково відреставрують майже два десятки пам‘яток

Директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько у коментарі Гал-інфо пояснила, як 22 мільйони гривень розподілять на майже 20 об’єктів архітектурної спадщини.
Дерев’яна церква в Ісаях на Самбірщині.

На Львівщині нараховують понад 8000 пам’яток культурної спадщини, майже 3500 з них - це пам’ятки архітектури. Олена Василько пояснила, як визначають, чи є та чи інша споруда архітектурною пам'яткою: “Якщо громада зацікавлена, щоб якийсь об'єкт став пам'яткою архітектури, вони залучають архітектора, який розробляє необхідну документацію та формує історичну довідку для пам'ятки.  Потім документи подають на розгляд консультаційної ради, яка вирішує, чи за певними критеріями об'єкт архітектури відповідає пам'ятці історії, пам'ятці архітектури чи можливо там жила визначна особистість або це якась відома архітектурна школа, яка важлива для збереження. Тоді наш департамент подає документи у міністерство культури, де приймають остаточне рішення”.

Щодо стану пам'яток, за словами Олени Василько, він бажає кращого. Проте вона зазначає, що впродовж року вони намагаються частково реставрувати до 30 об'єктів. 

“У рік реставруємо близько 20-30 пам'яток. Робимо це не в повному обсязі, а частково, бо коштів і фізичної можливості на все не вистачить. Повна реставрація відбувається вкрай рідко.  Вартість повної реставрації храму, наприклад, може становити близько 7-8 млн, за рік ми можемо витрачати близько 1,5-2 млн, бо більше виконати робіт на пам'ятці фізично важко. Велике питання в кадрах, бо реставрація - це  кропіткий процес, архітекторів, які виготовляють проєктну документацію не настільки багато, підрядних організацій, які відповідним чином ліцензовані і сертифіковані, теж не вистачає. Загалом реставраційні роботи недешеві,  тож коштів часом не вистачає.  Ми здійснюємо ті програми, які можемо у межах 22 млн.  Витрачаємо кошти також на протиаварійні роботи, щоб якісь пам'ятки на довше зберегти”, - пояснює Олена Василько. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ