Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Шону Коннері - 90 років

У вівторок, 25 серпня, свій ювілей відзначає перший виконавець Джеймса Бонда легендарний британський актор Шон Коннері.

Перший виконавець ролі знаменитого агента 007, володар Оскара, трьох премій Золотий глобус і двох премій BAFTA, святкує 90-річчя. За свою тривалу кар'єру, яка почалася в 1954 році і завершилася в 2003, він знявся в більш ніж 70 фільмах. Зараз легендарний актор тішиться відпочинком разом із дружиною на Багамських островах.

НВ створило підбірку із семи кращих фільмів за участю першого Джеймса Бонда в день його народження. 

Доктор Ноу

Пригодницький фільм, 1962

Перший із 25 фільмів про пригоди агента 007 Джеймса Бонда. Він був знятий режисером Теренсом Янгом за однойменним романом Яна Флемінга, а головні ролі в ньому зіграли також Урсула Андрес, що стала першою дівчиною Бонда, Джозеф Уайзмен і Джек Лорд.

У першому фільмі Бондіани Джеймс Бонд вирушає на Ямайку розслідувати зникнення одного з британських агентів і потрапляє на базу доктора Джуліуса Ноу, який виношує план — зірвати програму запуску ракет-носіїв за допомогою радіомаяка.

Всього Шон Коннері знявся у шести фільмах про Джеймса Бонда.

Убивство в Східному експресі

Детектив, 1974

Одна з найяскравіших екранізацій знаменитого детективного роману Агати Крісті. Вирізняється участю провідних британських і голлівудських акторів: Альберта Фінні, Лорен Беколл, Інгрід Бергман, Жаклін Біссет, Ванесси Редгрейв та ін.

Щоб терміново дістатися до Великобританії, Ерклюль Пуаро змушений скористатися послугами потягу Східного експреса. Знаменитому детективу ледве вдається отримати квиток на єдине вільне місце і він стає свідком страшного і загадкового вбивства.


Ім'я троянди

Драма, 1986

Ім'я троянди — екранізація однойменного роману Умберто Еко, режисером якого став Жан-Жак Анно. Події фільму відбуваються в 1387 році в Бенедиктинському монастирі на півночі Італії, куди приїжджає монах-францисканець Вільям Барскервільскій (Шон Коннері) разом із молодим послушником Адсоном (Крістіан Слейтер), щоб розслідувати ряд таємничих смертей ченців.


Горець

Фентезі, 1986

Фантастичний фільм режисера Рассела Малкехі, з якого розпочався однойменний всесвіт безсмертних. Головний герой фільму Рассел Неш, він же Коннор Маклауд (Крістофер Ламберт), народився в горах Шотландії в 1518 році, але після битви він раптово воскрес і став безсмертним — одним з людей, які протягом століть ведуть боротьбу між собою. Вбити безсмертного можна тільки відрубавши йому голову, із його смертю вивільняється енергія, яку отримує переможець поєдинку. Шон Коннері виконав у фільмі Раміреса, ще одного безсмертного і наставника Маклауда.


Недоторканні

Кримінальна драма, 1987

Фільм Брайана де Пальми знятий за мотивами реальних подій і однойменною книгою спеціального агента міністерства фінансів США Еліота Несса, якому вдалося посадити до тюрми Аль Капоне. Недоторканні розповідає про протистояння групи спеціальних агентів і підпільної імперії Аль Капоне у 1930-х роках в США.

За роль Джима Мелоуна Коннері удостоївся премій Оскар і Золотий глобус. Разом з Шоном Коннері у фільмі знялися Роберт Де Ніро (Аль Капоне), Кевін Костнер (Еліот Несс), Енді Гарсіа (Джорд Стоун) та ін.


Індіана Джонс і останній хрестовий похід

Пригодницький фільм, 1989

Шон Коннері з’являється в третьому фільмі Стівена Спільберга про пригоди археолога і шукача пригод Індіани Джонса (Харрісон Форд), у якому він виконав роль зниклого батька, професора Генрі Джонса-старшого. Його викрали нацисти, які прагнуть отримати Святий Грааль, і закрили в замоку Брюнвальд.


Полювання за Червоним жовтнем

Триллер, 1990.

Події фільму відбуваються у 1984 році. Командир новітнього радянського стратегічного підводного човна Червоний жовтень, оснащеного атомними ракетами, Марко Реміус (Шон Коннері) виводить його в море на навчання. У його планах підійти на човні якомога ближче до берегів США і здатися американцям. У той же самий час командування США вважає вихід Червоного жовтня сигналом до початку нової війни.

Екранізація однойменного роману американського письменника Тома Кленсі удостоїлася премії Оскар за Кращий монтаж звуку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ