Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сім'я львівських митців Денисенків представила у Нью-Йорку новий вид мистецтва – гесографію

Львівські митці Олег та Олександр Денисенки через свою творчість закликають світ звернути увагу на війну в Україні. Вони представили на міжнародній арені новий вид мистецтва – гесографію. Це інноваційне поєднання прийомів скульптури, гравюри та живопису. Виставку уже представили у Нью-Йорку на Манхеттені. Як зізнався Олександр Денисенко, її готували упродовж кількох років.

Про це інформує пресслужба ЛОВА.

"Для нас головний акцент виставки, яку ми так довго готували, зараз став іншим: ми закликаємо мистецтво протистояти російській агресії. Наша велика мрія, щоб українське мистецтво було частиною світового, а Україна — частиною західного цивілізованого світу. І щоб ця мрія стала реальністю, нам потрібно спершу подолати "варварського російського медведя", — розповів митець.

Експозиція під назвою ANTIQVITAS NOVA (Нова старовина) — це сучасний український епос про одвічну боротьбу добра зі злом. Нью-йоркська публіка трактує сюжети картин як алегорії боротьби України проти російського агресора, адже ця війна це не просто війна в Україні, це війна світла і темряви. 

Виставка складається з багатьох картин. Її символом стала робота "Вдале полювання", на якій пробитий череп того самого "медведя" увінчує тризуб.

Серед інших робіт картина "Мелодія надії", яка зображає відважну та натхненну націю, покликання якої — подарувати світові надію, бути першим вісником нового, навіть попри тягар відповідальності, що ліг на її плечі. 

"Архистратиг Михаїл" - покровитель небесного воїнства, уособлює благородний запал українського війська захищати потребуючих і поборювати несправедливість. 

"Святий Христофор" - образ наполегливих та завзятих українців, здатних взяти тягар "усіх гріхів світу" та віртуозно долати непосильні, здавалось б, виклики.

Під час виставки гостей вразили й мобільні картини - AETHER. Митці створюють їх вручну на дерев'яних чохлах для айфонів, і вони є такими ж витворами мистецтва, як і картини на стінах галереї. Ідея завжди мати при собі автентичний твір мистецтва, сюжет якого є маніфестом боротьби добра зі злом, - додає наснаги його власникові та одухотворяє інших.  

Гесографія зацікавила й організаторів благодійного аукціону у Гарварді: митців запросили взяти участь у події, зібрані кошти з якої, буде також скеровано для гуманітарних потреб України.

Виставка триватиме до 15 липня в Українському інституті Америки — одній з найрозкішніших будівель Нью-Йорку, у серці Манхеттена.

Сьогодні, 24 червня, начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з митцями і подякував за те, що вони ведуть боротьбу на своєму фронті, розповідаючи світові за допомогою мистецтва правду про російсько-українську війну.  

Під час зустрічі автори передали Львівській ОВА картину “Миколай Леополіт" (Миколай Львівський). Образ Миколая — захисника Львова, натхненний заступництвом чудотворця над тими, хто невідкладно потребує його допомоги.

Картину написали перед початком повномасштабного вторгнення як заклик до чудотворця оберігати місто, адже Миколай має свій храм у Львові — найдавнішу у місті княжу церкву.

Робота буде зберігатися у ЛОВА як оберіг для Львова та області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ