Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Сьогодні День вшанування захисників Донецького аеропорту

20 січня 2015 року став одним із найсумніших днів 242-денної оборони ДАПу.

Фото: Сергій Лойко

Битва за Донецький аеропорт тривала від 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року. Солдати ЗСУ та добровольчі формування, волонтери й медики протягом 242 днів стримували російсько-терористичні війська та охороняли стратегічний об'єкт, зовсім не пристосований для оборони.

Відповідно до наказу міністра оборони та Головнокомандувача ЗСУ, 20 січня в Україні – День вшанування захисників Донецького аеропорту. 

У цей день 8 років тому, скориставшись черговим «перемир’ям», росіяни замінували й підірвали опори останнього терміналу, знищивши його остаточно. За час оборони аеропорту десятки тонн градів, снарядів важкої артилерії й російських боєприпасів летіло на цей об’єкт майже кожен день. «Люди витримали — не витримав бетон», — ці слова вже стали легендарними, адже саме так захисники описали події, які відбувалися у цій найгарячішій частині фронту.

Фото: Сергій Лойко

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких — посмертно.

За час оборони аеропорту, з травня 2014 року по січень 2015 року, в його захисті по ротації взяли участь понад 2,500 військових і добровольців.

«Вічна пам'ять усім, хто захищав Донецький аеропорт до кінця! Пам'ятаємо вашу сміливість, завзятість та стійкість. Дякуємо за жертовність та незламність. Сьогодні наші мужні воїни на всіх фронтах продовжують вашу справу. Україна вистоїть і переможе!», – підкреслив очільник Львівської ОВА Максим Козицький. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ