Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сьогодні минає друга річниця від смерті Маркіяна Іващишина

21 травня 2019 р. у віці 52 роки помер Маркіян Іващишин - український громадський, політичний і культурний діяч, підприємець. Один з керівників «революції на граніті» 1990 року.
Маркіян Іващишин

Народився 6 вересня 1966 року у Львові.

Маркіян Іващишин — один із провідників Революції на граніті, засновник Студентського братства Львівської політехніки, організатор акції голодування у Києві 1990-го року, фундатор Мистецького об’єднання «Дзиґа», фестивалів «Вивих», продюсер таких музичних гуртів, як «Океан Ельзи», «Мертвий Півень» та «Руслана», засновник громадської організації «Пора», видання «Львівська газета» тощо.

У 1984-1990 роках навчався у Львівському політехнічному інституті на інженерно-будівельному факультеті. У 1989 році був виключений з інституту за нездачу заліку (неофіційно — за те, що був головою «Студентського братства»).

Від 1989 року розпочав трудову діяльність старшим лаборантом відділу історико-культурних пам'яток інституту суспільних наук АН УРСР. Того ж року Іващишин був обраний депутатом Львівської обласної ради у виборчому окрузі, до якого входили гуртожитки політехнічного інституту. У 1989–1993 роках — депутат Львівської обласної ради I-го демократичного скликання. 1990 року — очолив Студентське Братство м. Львова, змінивши на цій посаді Дем'яна Малярчука.[2] У жовтні 1990 року — один із керівників (разом із Олесем Донієм) студентського політичного голодування у Києві, студентських виступів проти СРСР.

На початку 1990-х років — голова правління Фонду «Молода Україна», робив спробу організації право-консервативної партії «Третя Республіка», організатор Союзу українського студентства та львівської газети «Post-Поступ». У 1993 році припинилися його депутатські повноваження у Львівській обласній раді, він покинув пост голови «Студентського братства».

У 1993 році разом з членами студентського братства Львова Ярославом Рущишиним, Андрієм Рожнятовським, Адріаном Кліщем та відомими львіськими митцями Сергієм Проскурнею та Влодком Кауфманом став співзасновником Мистецького Об'єднання «Дзиґа». Також став творцем та власником львівських клубів і кав'ярень «Лялька», «Вавілон-20», «За кулісами», «Під Клепсидрою».

Був організатором двох фестивалів «Вивих» (Львів), арт-продюсером проектів «Вогні великого міста», «Новий Ноїв Ковчег», продюсером груп «Клуб Шанувальників Чаю», «Мертвий Півень», «Dzyga Jazz Quintet», ранніх проєкт «Океану Ельзи» та Руслани («Дзвінкий Вітер»), організатором фестивалю «Проект Є» «Слухай українське», «Гранди Мистецтва», «Метро Jazz», «Флюгери Львова», «Jazz Bez», одним із засновників культурологічного журналу «Четвер». Засновник комітету підприємців Львівщини, співзасновник та віцепрезидент львівського регбійного клубу «Сокіл».

Навесні 2004 року разом із Владиславом Каськівим взяв участь у створенні громадської ініціативи «Пора». 2004 року — довірена особа кандидата в Президенти України Віктора Ющенка. 

25 вересня 2005 року — обраний головою Львівської міської організації партії «Пора». 2006 року — обраний депутатом Львівської міської ради за списком ГП «Пора» (голова постійної комісії з питань культури, дозвілля, промоції, засобів масової інформації та туризму ЛМР).

Займав також посади співголови Фонду Українського Студентства, член Ради благодійного фонду «Клуб Левів міста Львова».

21 травня 2019 року, 52-му році життя, Маркіян Йосипович Іващишин відійшов у вічність. Причиною раптової смерті, за попередніми даними, став тромб, що обірвався. 

Похований на Личаківському цвинтарі, поле 62.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ