Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сьогодні відбудеться V Відкритий міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака

Сьогодні, о 17:00 у Львівській обласній філармонії відбудеться V Відкритий міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака: концерт "W Live. Молитва для Василя".

Про це інформує пресслужба ЛОДА.

Маратон присвячений пам’яті ВАСИЛЯ СЛІПАКА – видатного українського оперного співака, соліста Паризької Національної Опери, волонтера, учасника бойових дій на Сході України, Героя України, кавалера ордена «За мужність» І ступеня.

Війна забирає найкращих…

І Він – Воїн, Герой, Митець, Українець, уже п’ятий рік співає своїм божественним  голосом серед ангелів!

Виконавці:

  • Лілія Нікітчук, мецо-сопрано
  • Анна Іванюшенко, клавесин
  • Олеся Масник, скрипка
  • Андрій Кушнір, скрипка
  • Ярослав Мигаль, віолончель

Програма:

  • Й. С. Бах. Сарабанда із Сюїти № 5 для віолончелі, BWV 1011
  • Й. С. Бах. «Erbarme dich» із «Страстей за Матвієм», BWV 244
  • Г. Перселл. Тріо-соната соль мінор, Z.807
  • Й. С. Бах. Agnus Dei з Меси сі мінор, BWV 232
  • А. Вівальді. La Folia для двох скрипок та бассо контінуо
  • Й. С. Бах. Прелюдія з Сюїти № 5 для віолончелі, BWV 1011
  • С. Шажинський. Соната для двох скрипок та бассо контінуо Ре мажор
  • Й. С. Баx. «Jesus bleibet meine freude» з кантати «Herz und Mund und Tat und Leben», BWV 147

Довідково:

Василь Ярославович Сліпак (1974 – 2016) – всесвітньо відомий український оперний співак, соліст Паризької національної опери, вихованець львівської хорової капели «Дударик», учасник бойових дій на Сході України (позивний «Міф»).

Народився у Львові. Все Василеве життя було пов’язане зі співом. Дев’ятирічним хлопчиком він прийшов до Львівської державної академічної хорової капели  «Дударик» і співав там до 1994 року. Разом з капелчанами виступав на провідних концертних майданчиках як України так і світу (Національна опера України, Національна філармонія, Карнегі-Хол, собор Паризької Богоматері концертні зали Канади, Італії Голландії, Бельгії, Швейцарії, Прибалтики). Потім закінчив Львівську консерваторію. Ще під час навчання брав участь у багатьох  музичних конкурсах та проектах. У 1997 році успішно подолав конкурсне випробування на вступ до складу Паризької національної опери. Його голос дав змогу йому почати успішну сольну кар’єру у Франції та Європі.

Майже двадцять років Василь Сліпак прожив за кордоном. Свої останні концерти співак дав 25-27 травня 2016 року у храмі Святої Трійці в м. Ліоні (Франція). Найулюбленішою арією Василя була партія Мефістофеля в опері Шарля Гуно «Фауст». Саме звідси з’явився і позивний «Міф», з яким Василь Сліпак воював на передовій. Але його улюбленою піснею була ніжна і лірична «Місяць на небі…»

Був відомий своєю волонтерською діяльністю, численними справами в царині доброчинності. Ще на початку 90-х, відразу після проголошення незалежності, Василь Сліпак із братом Орестом були серед перших, які долучилися до руху «Віра і світло», солідаризуючись із людьми з особливими потребами. Під час Революції гідності мав контракт в Опері, і не міг вилетіли до Києва. Втім, став активним учасником усього, що відбувалося в діаспорі: підтримав Паризький Євромайдан, постійно відправляв на Майдан передачі з гуманітарною допомогою, збирав гроші, влаштовував благодійні концерти. Коли на Донбасі почалася війна, створив благодійну організацію «Fraternité Ukrainienne/Українське братство», допомагав українським захисникам, познайомився із вояками Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», згодом сам долучився до них. «Я пропустив Майдан, але війну не пропущу», - сказав Василь. Він не пропустив війни, так само, як вона не пропустила його. Він тричі був на фронті.

Уперше поїхав на війну у травні 2015 року. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку у складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим. Вдруге поїхав на фронт у вересні 2015 року, у Водяне, на лінію зіткнення, у жовтні повернувся до Парижа. В червні 2016 року знову поїхав на Донбас.

Планував залишитися там на півроку. Але 29 червня 2016 року загинув у бою від кулі ворожого снайпера.

Поховали героя на  Личаківському кладовищі Львова. У лютому 2017 року Василю Сліпаку посмертно присвоїли звання Героя України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ