Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

США позбавили Туреччину торговельних пільг, знизили мита на сталь

Сполучені Штати 17 травня припинили преференційний режим торгівлі з Туреччиною, вивівши її з програми, яка дозволяє країнам, що розвиваються, експортувати тисячі товарів до США без сплати мита. Водночас Вашингтон знизив свої мита на імпорт турецької сталі до 25%.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Білий дім сказав, що доцільно припинити право Туреччини на участь у програмі, і рішення набуде чинності 17 травня.

Торговий представник США на початку березня заявив, що Туреччина більше не має права брати участь у ній, оскільки вона "досить економічно розвинена".

Анкара сподівалася, що Вашингтон не піде на цей крок, сказавши, що він суперечитиме цільовій меті в 75 мільярдів доларів взаємної торгівлі, заявленій президентом Дональдом Трампом і турецьким президентом Таїпом Ердоганом.

Протягом минулого року Трамп наклав більш високі мита на імпорт турецької сталі і алюмінію, щоб чинити економічний тиск на Туреччину і змусити її звільнити американського пастора, якого затримали за звинуваченням в тероризмі. Його випустили в жовтні минулого року. Туреччина у відповідь запровадила мита на товари з США на суму $1,8 млрд. 

Котирування турецької грошової валюти ліри впали до рекордно низького рівня від часу цієї санкційної "війни".

У заяві в четвер Білий дім повідомив, що знижує 50-відсоткове мито, подвоєне минулого серпня, до 25%. "Підтримання існуючого 25-відсоткового мита для більшості країн є необхідним і доречним на цей момент для врегулювання загрозливого погіршення національної безпеки", - сказано в повідомленні.

США у 2017 році імпортували турецьких товарів на $1,66 млрд в рамках тепер скасованої для Анкари програми, що становить 17,7% загального імпорту США з Туреччини, повідомляє веб-сайт USTR.

Провідними категоріями імпорту були транспортні засоби та запчастини до автомобілів, ювелірні вироби та дорогоцінні метали, а також вироби з каменю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ