Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Стали відомі переможці Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО

Напередодні у Центрі Митрополита Андрея Шептицького відбулась урочиста церемонія вручення Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО – найбільшої літературної премії, яка присуджується міською владою в Україні. Про це повідомили в ЛМР.
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

У 2023 році переможця премії обирали серед авторів та авторок книг, що були видані у 2021-2022 роках. Цьогорічну премію актуалізували до реалій російсько-української війни, тож вона містить спеціальну відзнаку за твори, які стали рефлексією авторів на тему війни. Цьогоріч до участі у конкурсі було зголошено понад 218 видань, з них 10 книг потрапило до короткого списку премії та 10 – до короткого списку спецвідзнаки.

«Велика подяка всім, хто має сміливість творити в час війни. Деколи навіть читати складно, а викласти свої думки на папері – це особлива відповідальність. Зараз нерв волі, свободи пронизує кожен твір, надає їм особливу енергію, силу і зовсім інші відчуття для читачів.

Ця премія вручається сьогодні попри війну. Ворог хоче знищити нас, нашу культуру, хоче, щоб ми зупинилися в розвитку, але йому не вдасться це зробити. Будь-який тиск на українців викликає потужний спротив і додає нам ще більшого завзяття до розвитку. Велика кількість учасників конкурсу є цьому доказом», – зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Лауреаткою основної номінації Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО стала Олена Стяжкіна за роман «Смерть лева Сесіла мала сенс» про російсько-українську війну й про долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку в 1986 році.

Олена Стяжкіна отримала статуетку та грошову винагороду в розмірі 150 тисяч гривень. Авторка вирішила розділити отриману винагороду на чотири частини: одну вона скерує для реалізації планів загиблої письменниці Вікторії Амеліної, другу віддасть львівській бібліотеці, яка функціонує на пл. Ринок, 9, третю частину – громадському простору Маріуполя «Халабуда», що зараз базується в Черкасах і займається ремонтом дронів, а четверту частину залишить собі «на лють, яку конвертуватиму в термінові донати».

«Я дякую всім за цю нагороду. Знаю, що якби я зараз нічого не говорила і ми просто мовчали, ми б мовчали з вами про одне й те саме – про велику вдячність до всіх захисників і про почуття провини перед всіма, кого забрала ця війна.

Я бачу в залі порожні стільці, на яких ніби як ніхто не сидить, але я знаю, що ці місця зайняті тими, хто загинув – Віка Амеліна, Гліб Бабіч, Віктор Онисько, Роман Ратушний… Ми чуємо їх голоси в їх працях і в цьому наш привілей. Наша писемність зокрема існує і буде існувати завдяки цим людям.

Я дякую нашій армії, нашій літературі, нашим українцям. Я дякую за кожен прожитий день. Не знаю, чи я зможу бути кращою версією самої себе, але я точно намагатимусь», – сказала Олена Стяжкіна.

Через складність обрати одного володаря спецвідзнаки, журі прийняло рішення розділити нагороду між двома авторками, які отримали унікальні статуетки та грошової винагороди по 50 тисяч гривень. Володарками спецвідзнаки стали:

  • Ніна Захоженко за п'єсу «Я, війна і пластикова граната». Твір є антологією війни, циклом коротких історій про людей, які шукають способів адаптації до нової реальності.

  • Ярина Чорногуз за поетичну збірку «[dasein: оборона присутності]».  Поезії, що увійшли до збірки написані під час ротації на фронті. У віршах авторка фіксує реалії російської-української війни, але не зовнішні – фізичні, а внутрішні, тобто метафізичні.

Цьогоріч грошові винагороди для переможців профінансувало естонське місто Тарту, яке також є містом літератури ЮНЕСКО.

«Я дуже радий, що ми долучені до цієї чудової літературної церемонії у Львові. Хоча мені й дуже важко через щоденні новини з України про смерті людей, зокрема й з літературної спільноти – Вікторії Амеліної, книга якої була учасником конкурсу, чи Максима Кривцова, який був на фронті. Ми дуже хочемо підтримати вас в ці складні часи. Переконаний, що на цьому наша співпраця не зупиниться», – наголосив Лемміт Каплінські, заступник міського голови Тарту.

Довідка

Премія Львова – міста літератури ЮНЕСКО – щорічна всеукраїнська літературна Премія, яку присуджують автору або перекладачеві за оригінальний чи перекладний художній твір українською мовою. Цього року премію вручали вп'яте.

Реалізація Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО у 2023 році відбувалася за підтримки м. Тарту (Естонія).

Члени журі конкурсу у 2023 році:

  • Ірина Старовойт – голова журі, літературознавиця, поетка, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри культурології Українського католицького університету;

  • Василь Кметь – історик-медієвіст, архівіст, кандидат історичних наук, директор Львівської муніципальної бібліотеки;

  • Христина Назаркевич – українська перекладачка, доцентка кафедри німецької філології Львівського національного університету ім. І. Франка;

  • Остап Сливинський – поет, перекладач, літературознавець, есеїст, кандидат філологічних наук;

  • Анастасія Герасимова – філологиня, літературна оглядачка, арткритикиня, комунікаційниця.

Переможці попередніх років:

2018 – Петро Яценко за роман «Нечуй. Немов. Небач»;

2019 – Андрій Содомора за переклад Гесіода «Походження богів. Роботи і дні. Щит Геракла»;

2020 – Оксана Луцишина за роман «Іван і Феба»;

2021 – Сергій Осока за роман «Три лини для Марії».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ