Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ставлення українців до сезонної роботи: переваги та недоліки

Ринок праці, як і будь-який інший ринок, діє за певними правилам і має свої сезонні коливання. Так, на початку весни та напередодні літнього сезону значно активнішими стають гравці ринку праці у сфері гостинності (готелі, ресторани, туристичні бази відпочинку) та аграрного сектору. У роботодавців з’являється необхідність закриття сезонних вакансій для виконання ряду тимчасових задач, а у по шукачів, відповідно, є нагода попрацювати на сезонних роботах.

Які переваги та недоліки вбачають українці у такому типі зайнятості, дізнавалися спеціалісти Міжнародного кадрового порталу hh.ua напередодні літа.

Традиційно, робота вважається невід’ємною складовою життя, що займає значну його частину. В українському суспільстві побутує думка, що робота має бути постійною зі встановленим графіком. Разом із тим, вже є тенденції щодо організації робочого процесу у форматі фірлансу, за контрактом, тощо. Практикують українці і сезоні роботи, але ставлення до цього у них неоднозначне. Одні вважають, що сезонний вид зайнятості  – це гарна можливість отримати досвід, заробити більше коштів. Інші переконані, що такий тип діяльності пов'язаний з ненормованим робочим графіком та великою ймовірністю потрапити на непорядного працедавця.

Однак, 15% респондентів переконані, що працюючи на сезонній роботі, можна з користю провести вільний час. Кожен третій учасник опитування вважає сезонне працевлаштування гарною можливістю заробити більше грошей. У той же час, 39% українців ставляться до сезонних робіт, як до хорошого шансу для тих, хто не може на даний момент знайти постійного місця працевлаштування.

Якщо говорити про переваги сезонного типу зайнятості, то значна кількість опитаних (24%) бажали б отримати тимчасову роботу, щоб спілкуватися з новими людьми та напрацьовувати корисні контакти. П’ята частина респондентів стверджує, що таким чином можна отримувати нові знання і досвід, а також розширювати свій світогляд. Кожен шостий вважає, що на сезонній роботі можна цікаво та корисно провести свій вільний час, наприклад, якщо ти поки що спеціаліст без досвіду або студент.

Серед недоліків сезонної роботи респонденти вказують ненормований робочий графік та невеликий рівень заробітку. 49% опитаних вважають, що сезонний вид працевлаштування не підходить для «білих комірців», бо, як правило, передбачає некваліфіковану роботу.

Кожен третій українець побоюється, що більшість роботодавців у сфері тимчасової зайнятості є непорядними і можуть дозволити собі нечесне ставлення до підлеглих. Більше третини (39%) не хотіли б бути зайнятими на сезонній роботі через необхідність увесь свій час присвячувати їй, та ненормований графік.

Кожен п’ятий респондент не вважає сезонну роботу вдалим вибором, тому що вона не приносить великого прибутку. 12% «білих комірців» зовсім не розглядають можливість свого залучення до сезонної роботи, бо не хочуть займатися некваліфікованим трудом.

Разом із тим, 5% пошукачів взагалі не можуть знайти таку тимчасову роботу, яка б могла задовольнити їхні потреби.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у травні 2017 року. В опитуванні взяли участь 982 респонденти з усієї України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ