Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Сто років тому Московський патріарх піддав анафемі радянську владу
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Сто років тому Московський патріарх піддав анафемі радянську владу

Сто років тому, 1 лютого 1918 року, Патріарх Московський Тихон (в миру Василь Іванович Бєллавін) публічно піддав більшовиків та усю радянську владу анафемі.
Патріарх Московський Тихон.
Патріарх Московський Тихон.
1/1

Патріархом Московським РПЦ його обрали 5 листопада 1917 року. В час революції та громадянської війни патріарх виступив із різкою критикою більшовиків, а також відкрито засуджував вбивство царської родини. Неодноразово він наголошував на утисках церкви та насилля щодо духовенства.

1 лютого 1918 року патріарх Тихон опублікував «Послання святійшого Патріарха Тихона про анафемування тих, що чинять беззаконня, гонителів віри та православної церкви». Йшлося про придання анафемі людей, які були керівниками та прибічниками більшовицької влади після жовтневого перевороту 1917 року.

Нова радянська влада розправилася із патріархом, якого звинуватили у саботажі. З 1922 по 1923 роки він перебував під арештом у Донському монастирі. Такі дії радянської влади привернули увагу світової громадськості. СРСР отримало кілька дипломатичних нот протесту. Після арешту патріарх займав дещо лояльнішу позицію щодо радянської влади.

У 1924 році на дім патріарха вчинили розбійний напад і вбили його келійника. Внаслідок цього стан здоров’я Тихона погіршився. У 1925 році він помер за офіційними даними через серцеву недостатність. Однак, існують припущення, що патріарха Тихона могли отруїти.

Російська церква визнала патріарха Тихона святим та канонізувала його у 1989 році.

1/2

Додамо, що з метою захоплення та утримання влади більшовицький режим в Росії розпочав масовий терор - «червоний терор». Саме радянська влада першою у світі створила систему концентраційних таборів у які відправляли інакодумців. В країні масово винищували інтелігенцію та встановили тоталітарний режим. СРСР став справжньою в’язницею для багатьох народів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ