Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: StopFake.Історія: Як не побачили таблиці євреям у Золочеві
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

StopFake.Історія: Як не побачили таблиці євреям у Золочеві

Днями в мережі з'явився сумнівний допис історика Василя Расевича, який поширив статтю Шимона Брімана про погром у Золочеві на початку Другої світової війни. Головний мотив - нема таблиці, яка б пояснювала, кого вбили у Золочівському замку. Цю ситуацію прокоментував у Facebook генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького – Тарас Возняк

«Я не схильний просторікувати у ФБ та постити фото зі своїх уродин. Це чи не перший раз, коли пишу від себе у ФБ-простір. На це мене спровокував пост Василя Расевича, який запостив статтю Шимона Брімана» - написав Тарас Возняк

Для збільшення натисніть на зображенні

 «Дорогий Василю, шановний Шимоне Бріман - як вам вдалося не зауважити у Золочівському замку величезної, як кінь, таблиці трьома мовами – в тім і англійською та івритом - прикинутися, що не прочитали не вдасться, яка вшановує жертв закатованих там євреїв? Звісно, що хамство працівниці чи її поганий настрій більш помітні. І варті осуду. Але ж... Ну будьте хоч трішки справедливими…Інша справа, що безпосередньо на похованні монументу немає - на разі. І це наша спільна справа на майбутнє. Таких могил ще ціле море. Але про це не пишеться в такій формі, яка одразу налаштовує людей на безглуздий спротив? Замість скрухи і дрібки зичливості. Хіба що це і є метою. До речі – там вбивали і тисячі українців та поляків. І не лише... Друзі, я не історик, і все ж... Ну так не можна» - продовжив пан Возняк.

Довідка про місця нацистського терору на території Львівщини, 1941–1944 рр.

Золочів.

Ґетто. Утворене в грудні 1942 р. Ліквідоване на початку квітня 1943 р. 2 квітня 1943 р. Усіх 5 тис. в’язнів, яких тут утримували, розстріляли у с. Єлиховичі Золочівського району. 

Тюрма (1941–1944 рр.). 3 липня 1941 р. нацисти провели масовий розстріл 3,2 тис. мешканців у саду поблизу в’язниці. Окрім того, на подвір’ї німецькі окупанти розстріляли 1,2 тис. радянських військовополонених. 

Ляцьке Велике (Червоне), Золочівський район.

Трудовий табір для цивільного населення. Був призначений для комуністів, комсомольців, військовополонених, євреїв. Згадується у листопаді 1941 р. В’язнів використовували на примусових роботах. Протягом 1941–1943 рр. нацисти знищили близько 1,2 тис. в’язнів табору, у тому числі євреїв, яких привозили з інших таборів та ґетто. 

Олесько, Олеський район.

Табір примусової праці для євреїв. Був філією табору у Золочеві. Утворений в травні 1942 р. у приміщенні монастиря, тут зібрали 450 осіб. В’язні працювали на будівництві шляху Львів-Броди. У червні 1942 р. всі вони були вивезені на Білу Гору і розстріляні.

Плугів, Золочівський район.

Табір примусової праці для євреїв, що функціонував з вересня 1941 р. до листопада 1943 рр. В’язні працювали на фірмі «Gobeck». Є згадки про розстріли.   

Поморяни, Поморянський район.

Ґетто. Тут утримувалося 1,2 тис. євреїв, 1 тис. 197 з яких були розстріляні в Золочеві та Зборові протягом 1941–1943 рр. 

Сасів, Золочівський район.

Табір примусової праці для євреїв. Тут утримували 250 осіб, яких використовували для робіт у каменоломні, що належала фірмі Радебойля. Жіноча частина табору функціонувала з серпня 1941 р. до липня 1943 р., а чоловіча – з листопада 1941 р. до липня 1943 р. Всі в’язні були розстріляні, а бараки – спалені. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ