Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Суд над екс-керівником «Беркута» Пациляком перенесли на 8 листопада

Судовий процес у справі Майдану необхідно перетворити на український аналог Нюрнберзького процесу – на лаві підсудних мають опинитися усі: виконавці злочинних наказів тодішньої влади та безпосередньо представники тодішнього режиму. Про це 27 жовтня 2016 року заявив Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок перед початком суду над екс-керівником львівського «Беркута» Ростиславом Пациляком, який за кілька хвилин після початку перенесли на 8 листопада у зв’язку із хворобою захисника підозрюваного та неявкою прокурора. Про це повідомила "Свобода".

Спілкуючись із представниками ЗМІ, Олег Тягнибок підкреслив, що для суспільства вкрай важливо, аби у справі Майдану була встановлена справедливість – покарано усіх винних у вбивствах та порушенні прав українців під час Революції гідности.

«Зараз ситуація надзвичайно заплутана та складана, оскільки прокуратура передала до судів три різних справи. Зокрема, у різних судах розглядають справи щодо київського, львівського та харківського «Беркута». Те, що ці справи не об’єднані, дає можливість адвокатам «беркутівців» затягувати та схиляти хід процесу на свою користь. Через це справи не надто активно висвітлюють ЗМІ, а суспільство втрачає інтерес. Однак ми переконані, що на цьому етапі справи щодо зловживань і злочинів «Беркута» проти українців у час Революції гідности мають набути максимально широкого суспільного резонансу. Важливо, щоби на ці суди приходили представники ЗМІ та активно висвітлювали хід процесу – показували, як адвокати захисту маніпулюють ситуацією. Справедливість має восторжествувати, а справи слід довести до логічного завершення», – зазначив Олег Тягнибок.

Лідер націоналістів також розповів, що у справі щодо екс-командира львівського «Беркута» Р. Пациляка низка активістів Майдану й народних депутатів, зокрема він, проходять частково як свідки та потерпілі.

«Ідеться про епізод 18 лютого 2014 року в Маріїнському парку, коли представники львівського «Беркута» напали на депутатів-свободівців та активістів, завдавши їм численних ушкоджень. Але це лише окремий епізод, тому я переконаний, що справу Майдану мають розглядати комплексно. А рішення суду повинне стосуватися не офірних цапів, як би того хотіли колишні представники режиму Януковича. Цей процес маємо перетворити на такий собі український аналог Нюрнберзького процесу – на лаві підсудних мають опинитися усі: виконавці злочинних наказів тодішньої влади та безпосередньо представники режиму. Це було би правильно. А вже тоді, після справедливого рішення суду, можна підвести риску», – переконаний Олег Тягнибок.

Додамо, що за кілька хвилин після початку засідання суддя переніс розгляд справи на 10:00 8 листопада 2016 року. Це рішення мотивували заявою захисника Ростислава Пациляка про хворобу та відсутністю на суді прокурора. У зв’язку з цим Олег Тягнибок зазначив: «Рішення очікуване, суд уже вдруге переносять через заяву захисника. Але цікаво, що адвокат захворіла і наперед знає, скільки хворітиме, бо попросила призначити засідання на 8 листопада. Мені як колишньому лікарю дивно, що пацієнт наперед знає, коли одужає. Без сумніву, це гра на затягування процесу та маніпулювання суспільною думкою. На жаль, якщо й далі так триватиме, не буде суспільного тиску та висвітлення у ЗМІ – оці очевидні справи буде зведено до абсурду».

Лідер «Свободи» також закликав усіх учасників Революції гідности та представників ЗМІ надавати фото- відеодокази порушень, до яких вдавалися так звані правоохоронці під час Майдану.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ