Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Тенісні корти товариства "Динамо" повторюють долю вілли "Люсія"

Нагадаємо, у 2020 році міська влада Львова обіцяла зберегти історичну конструкцію павільйону та спортивну функцію тенісних кортів на вулиці Зелена, 59.
1/1

Першою на сполох забила львівська екскурсоводка Наталія Гладілова, пославшись на колишніх працівників спорткомплексу. У травні 2020 року на своїй Facebook-сторінці вона повідомила, що будівлю давнього палацу спорту “Скейтінґ-рінґ”, надалі тенісні корти спортивного товариства "Динамо", запланували зруйнувати.

На її допис оперативно відреагувала Львівська міська влада на чолі зі заступником Львівського міського голови Андрієм Москаленком. На територію кортів негайно виїхала комісія міського ДАБІ. Андрій Москаленко заявив, що міська влада чітко повідомила власника комплексу про принципові позиції щодо вказаного об’єкту:

  • історична конструкція павільйону (1911 року) має бути збережена; 
  • спортивна функція території має бути збережена. 

Також заступник міського голови зазначив, що Управління охорони історичного середовища вже підготувало документи на внесення згаданої будівлі у перелік щойно виявлених пам’яток.

Згодом у медіа з'явилась інформація, що приміщення перебудують і на його місці: "Через місяць часу має розпочатися реконструкція цієї спортивної споруди. Основний історичний спортзал збережуть, а довкола добудують спортивні споруди. Висотність буде три поверхи. На першому буде 25-метровий ба­сейн із зоною СПА, різні спорт­зали — для боксу, важкої атлети­ки, спортивних танців тощо. На даху — тераса із закладом гро­мадського харчування".

Також львів'янам показали презентації перебудови.

Фото: Главком
Фото: Главком
1/1

Однак обіцяна реконструкція так і не розпочалась. Станом на квітень 2023 року будівлі за цією адресою стоять зачинені та просто руйнуються під впливом погоди та вандалів.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/10

Довідка.

Давній палац спорту “Скейтінґ-рінґ”, створений насамперед як осередок розвитку нової, модної на той час спортивної дисципліни – катання на роликових ковзанах – будувався за кошти власників Бенона Летца (Łetz) і Юліана Пінкерфельда (Pinkerfeld), за проєктом архітекторів-будівничих Юліана Пінкерфельда та Генрика Заремби (Zaremba) (Lwów, 2001, 194). Над художнім оформленням будівлі працювали скульптор Зиґмунт Курчинський (Kurczyński) та художники Леонард Вінтеровський (Winterowski), Влодзімєж Бєлецький (Bielecki) і Вітольд Жегоцінський (Żegociński). Відкриття нового спортивного об'єкта відбулося 12 лютого 1911 року. На той час львівський “Скейтінґ-рінґ” був одним із найбільших закладів такого типу в Австро-Угорщині.

Вілла "Люсія" (згадана в заголовку)  це унікальна вілла поблизу центра Львова. Тривалий час вілла «Люсія» була у комунальній власності, утім у 2008 році власники квартир почали активно продавати там житло. Зараз пам’ятка є у напівзруйнованому стані: даху немає взагалі, частина стін також суттєво пошкоджена. Прибудинкова територія захаращена, а до самої вілли нема доступу, адже навколо розрослися густі кущі й дерева. Як зазначав Львівський портал, ситуація виглядає наперед спланованою під забудовника, якому не потрібна історична спадщина. І неважливо, чим завершиться цей спір, адже автентична вілла сама по собі перетворюється на руїну, від якої невдовзі не залишиться і сліду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ